Ranija žetva i pad cena svih primarnih poljoprivrednih kultura

 

Vremenske prilike uslovile su ove godine raniju žetvu svih poljoprivrednih kultura.

U nedelji za nama (od 3. do 7. juna 2024.) zaključeni su prvi robno – berzanski ugovori za stočni ječam rod 2024. godine. Cene svih primarnih poljoprivrednih kultura su posle dužeg vremena zabeležile pad.

Preko Produktne berze ukupno je prometovano 2.405,00 tona robe (58,64% više u odnosu na prethodnu nedelju), ukupne finansijske vrednosti 59.005.100,00 dinara. Primarna kultura u trgovanju ponovo je bio kukuruz.

 

ČITAJTE I: U zoni delovanja gradonosnog oblaka uništeno je sto odsto useva

 

 

Tokom prve polovine ove nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana ponuda u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou. Tek krajem sedmice, usled negativnog trenda cene, došlo je do povlačenja prodavaca i slabije ponude kukuruza.

Foto: Agroportal.rs

Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 19,30 do 19,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 19,37 din/kg bez PDV-a (21,31 din/kg sa PDV-om).

Prošlonedeljni pad cene nastavio se i ove sedmice, a cena je bila niža za 4,28% u odnosu na sedam dana ranije. Ipak, kao i u prethodnom periodu, kukuruz je ponovo bio dominantna kultura u trgovanju, čineći 55% ukupnog nedeljnog prometa. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka po ceni od 20,00 do 20,10 din/kg bez PDV-a.

Foto: Pixabay

Na tržištu pšenice početkom nedelje primetna je bila izuzetno slaba aktivnost učesnika. Prvog radnog dana u nedelji kupci su bili suzdržani, da bi narednog dana izostala ponuda. Slaba aktivnost na obe strane zadržala se do kraja nedelje, kada je došlo do povećanja ponude u odnosu na prethodne dane.

Pšenicom se tokom ovih pet radnih dana trgovalo u širokom cenovnom opsegu od 22,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje. Ponder cena iznosila je 22,82 din/kg bez PDV-a (25,11 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na prethodnu sedmicu primetan je pad cene od 0,73%. Zaključen je i jedan robno – berzanski ugovor za pšenicu sa hektolitarskom masom 73 kg po ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a.

U ponudi se našla i pšenica rod 2024. godine po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo.

U ukupnom obimu prometa pšenica je ove nedelje učestvovala sa 30% udela.

Foto: Pixabay

U prvim danima nedelje tražnja za sojinim zrnom je bila izuzetno slaba ili je u potpunosti izostajala. Slaba aktivnost na tržištu soje, kako na strani ponude tako i na strani tražnje, zadržala se do kraja sedmice.

Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 65,00 do 66,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta uz jasan silazni trend cene tokom nedelje. Ponder cena iznosila je 65,50 din/kg bez PDV-a (72,05 din/kg sa PDV-om).

I kod sojinog zrna primetan je pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od 2,24%

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

U odnosu na prethodnu godinu prvi SPOT ugovor za novi rod stočnog ječma zaključen je gotovo dve nedelje ranije.

Stočni ječam rod 2024. godine prometovan je po ceni od 17,80 din/kg bez PDV-a. Zaključeni su i berzanski ugovori za stočni ječam sa hektolitrom 60kg na paritetu CPT kupac po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

U ukupnom obimu prometa stočni ječam je učestvovao sa 11% udela.

Piše: Andrea Kostić, Produktna berza