Oprez – zbog tropskih temperatura prete grinje

 

U usevima i zasadima, naročito na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, vinovoj lozi, lubenicama, soji se registruje prisustvo sledećih štetnih grinja:  običnog paučinara, crvenog voćnog pauka  i  rđastih grinja.

Obični paučinar je prisutan u svim navedenim biljnim vrstama, crveni voćni pauk se registruje u zasadima jabuka, dok su u zasadima jabuka, višanja i šljiva prisutne rđaste grinje.

 

ČITAJTE I: Preporučuje se zaštita lešnika od truleži ploda i vaši

 

 

Prema prognozama, u najavi su dnevne temperature koje će u najtoplijem delu dana prelaziti 30°C kao i tople noći, što će izuzetno povoljno uticati na razvoj grinja. Treba imati u vidu da se pri temperaturama 30-32 °C ceo ciklus razvića grinja završi za svega 7 dana!

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Navedene, ugrožene, biljne vrste treba redovno obilaziti i pregledati na prisustvo grinja. Prilikom pregleda akcenat treba da je na obodnim delovima parcele, odakle najpre kreće migracija grinja u useve.

Po registrovanju grinja u usevima i zasadima, treba na vreme sprovesti mere zaštite registrovanim akaricidima kako bi se sprečilo njihovo prenamnoženje i nastanak štete!

Suzbijanje grinja u zasadima višnje treba izvršiti isključivo nakon berbe!

Izvor: Profnozno-izveštajna služba zaštite bilja