Rasinski okrug: U epidemiji „procvetao“ izvoz cveća

 

Vrednost plasmana cveća i ukrasnog bilja iz Srbije na inostrano tržište je lane iznosila oko 4,2 mil EUR a među najvećim izvoznicima su i proizvođači iz Kruševca i okoline.

Štaviše, u toku epidemije cvećarstvo je – simbolično – doživelo procvat, pa je najviše izvezeno u EU, potom u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan.

To pokazuju podaci Privredne komore Srbije, objavljeni ovog proleća, a šta na to kažu i sami proizvođači?

Rasadnik Čabrić iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca, u kojem se gaji najveći broj četinara po glavi stanovnika u srcu Srbije, svedoči o velikoj potražnji. Poznati su po tujama i dekorativnom bilju, a rade i sa limunom i mandarinom.

– Naša proizvodnja se prostire na 15 hektara, pa izvozimo u Rusiju, Nemačku, Poljsku i Austriju – kaže Nemanja Čabrić, koji nastavlja poluvekovnu porodičnu tradiciju.

– Interesovanje je veliko, a pretpostavljam da su se ljudi generalno više okrenuli prirodi i negovanju biljaka. Naime, više su bili u kućama i tragali za cvećem – onlajn.

Proizvođači u Makrešanu kod Kruševca potvrđuju povećano interesovanje za rasad.

– Sve više mladih je počelo da sadi cveće, čak i oni koji nikada ranije to nisu činili – ističe Dušan Matić iz rasadnika Cveće Matić.

– Inače, ovo je, mahom, posao koji se prenosi sa generacije na gerenciju, a ja radim sa roditeljima. Imamo širok asortiman, ali se mušterije uglavnom odlučuju za biljke koje su jednostavnije za održavanje na osunčanijim terasama.

Posao u rasadniku Jelovac iz Naupara kod Kruševca se u toj meri razvio da, osim što sade i prodaju, rade i projektovanje, odnosno uređenje privatnih dvorišta, ali i fabričkih krugova, poslovnih prostora…

– Kada je počela pandemija, prošlog proleća, nastao je „rez“ i u našoj grani, ali se minule jeseni sve počelo da vraća u normalne tokove – tvrdi Saša Rakić iz Jelovca.

– I mi smo se orijentisani ka izvozu i, osim u zemlje iz okruženja, proizvode plasiramo na Istok: od Rusije i Belorusije, preko Kirgistana, do Kazahstana.

I, to je očekivano, jer je proizvodnja dekorativnih sadnica u Evropi tehnološki značajno razvijenija nego kod nas, pa srpskim proizvođačima preostaje ulavnom plasman na istok.

– Tokom pandemije beležimo veću potražnju za četinarima, mada interesovanja ima i za cvetnice – kaže Nadica Ignjatović iz rasadnika Breza u Velikom Šiljegovcu, gde stasava treća generacija proizvođača.

Maja Marković, v.d. direktora Regionalne privredne komore u Kruševcu kaže da je Rasinski okrug, po proizvodnji dekorativnog cveća, sadnog materijala, voća i loznih kalemova, jedan od najznačajnijih u Srbiji, pa najavljuje promociju javnih poziva za raspodelu pomoći namenjene domaćinima.

Privredna komora Srbije je u martu saopštila da je Ministarstvo poljoprivrede usvojilo više njihovih inicijativa za subvencionisanje, a grupacija proizvođača cveća i ukrasnog bilja aktivno učestvuje u streteškom planiranju. Naime, lane je samo izvoz ruža Srbiji doneo 2,5 mil EUR.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Ostavite komentar