„Razigrali“ se John Deere traktori ulicama Čuruga

 

Pre osam godina u Čurugu, selu složnih ljudi, zaživeo je Bal John Deere mehanizacije.

Gledajući kako se najrazličitiji oblici defilea održavaju širom sveta,  Čuružani su se složili da kroz njihovo selo trebaju da defiluju traktori, mašine pomoću kojih obezbeđuju svoju egzistenciju, a valja obraditi  atar veličine16.400 ha. Odluka je pala da to budu John Deere traktori, u ovom trenutku u selu ih je 60, a na putu do svojih vlasnika je 10.

 

 

ČITAJTE I: KITE DOO: Ideje za budućnost

 

 

 

Za svaku organizaciju, pa tako i za ovu, potrebno je izdvojiti vreme. A vremena je malo jer njive i štale ne mogu da čekaju. Zbog toga su odlučili da se defile održava na Duhovski ponedeljak, dan kada svi praznuju, slave, dočekuju i ispraćaju goste i sami odlaze u goste, pa i traktori miruju.

Porodični mašinski prsten Mitrovića

Jedan od učesnika defilea bio je i Zoran Mitrović. On se bavi ratarstvom i pružanjem usluga u poljoprivredi i zajedno sa porodicom i ujacima obrađuje oko 170 ha zemlje. Ova udružena zajednica ljudi poljoprivredne mašine kupuje zajednički, tako da su napravili familijarni mašinski prsten koji izmđu ostalog čine John Deere kombajn novije generacije, star godinu dana, i dva traktora istog proizvođača od 110 i 130 KS.

-Naš posed čine usitnjene parcele tako da ovim traktorima odrađujemo sve što je potrebno. Razlozi zbog kojih smo se opredelili za John Deere mehanizaciju su pouzdanost, kvalitet, izdržljivost, trajnost. Posle dugog niza godina korišćenja, ovim mašinama na pada cena, objasnio je Mitrović.

Zoran Mitrović

Najstariji traktor u njihovom familijarnom mašinskom prstenu, kako je kazao, ima 16 godina.

-Kako je kombajn mašina novije generacije, omogućava nam i primenu koncepta precizne poljoprivrede. možemo da radimo mapirano zemljište ali za sada nismo ispratili ceo proces jer su mašine iz pratećeg programa malo skuplje. Trudićemo se da i taj deo ispratimo do kraja, kazao je Mitrović.

On je napomenuo da je njegova familija rada da sredstva za ove namene obezbedi preko državnih konkursa kako bi išla u korak sa svetskim poljoprivrednim trendovima.

-To čak nije ni trend već nešto što se mora nabavljati kako bi se ozbiljno radilo. Sve savremene mašine koje služe preciznoj poljoprivredi na prvom mestu štede naše vreme, zatim gorivo i kompletan repromaterijal, rekao je ovaj poljoprivrednik iz Čuruga.

On poručuje da svako treba da uđe u priču nabavke nove poljoprivredne mehanizacije  kako ne bi samo pričali o prinosima već i uticali na smanjenje troškova proizvodnje.

Najstariji John Deere u Čurugu vlasništvo je Duška Milanovića

Na porodičnom gazdinstvu Zoranovog kolege Duška Milanovića, zastupljeni su ratarstvo i stočarstvo –tov junadi rase angus. Duško ima petoro dece, dve ćerke i tri sina. Sinovi su već opredeljeni da nastave porodični posao, pa su se tako i dogovorili da ratarski deo proizvodnje preuzmu, dok je otac zadužen za stado od 50 krava, junica spremnih za prodaju i junadi za dalji tov.

Duško Milanović sa jednim od sinova

-Sa ovom rasom goveda nemao nikakvih problema uključujući i bolesti. Telad napreduju pa je prirast za 14 meseci 600 kg. Za životinje je potrebno obezbediti hranu, pa obrađujemo oko 700 ha oranica, ono što ostane – prodajemo. Za ovakvu proizvodnju potrebna nam je i dobra mehanizacija. Naš prvi veći traktor bio je John Deere od 200KS. Sada je on najstarija mašina ovog proizvođača u Čurugu. Kupio sam ga pre nepune dve decenije, polovnog. I tada je iza sebe imao pozamašan broj radnih sati. Ali, bez obzira na to, još uvek mu nije trebala popravka, uz osmeh kaže Milanović.

On dodaje da je sada kompletan mašinski park, uključujući traktore i kombajn,  u znaku John Deere kao i da za dve nedelje očekuje isporuku još jednog traktora snage 125KS. Ova porodica već ima taj model star godinu dana i do sada je već dostigao 1.200 radnih sati.

Na pitanje otkuda ljubav Čuružana prema ovim traktorima Duško objašnjava da u ovom selu postoji velika firma na čijim njivama su gledali kako rade traktori John Deere.

-Videli smo da se ove mašine nisu kvarile, a nama je potreban traktor da radi i da bude siguran. Sada smo ušli u preciznu poljoprivredu. Uzeli smo čak dve navigacije, mapirali zemljište. Time se bave sinovi Sreten i Zoran. Jovan je školarac ali je i on opredeljen za poljoprivredu, kazao je Duško.

Bal John Deere traktora jedinstven je u svetu

Đorđe Mišković, izvršni direktor Kompanije KITE DOO naglasio je da se ne može svaki diler poljoprivredne mehanizacije, bilo kog brenda,  pohvaliti ovakvim događajem, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je John Deere prestižan i jedan od vodećih svetskih brendova.

Đorđe Mišković, izvršni direktor Kompanije KITE DOO

-Želim da zahvalim našim prijateljima i kupcima iz Čuruga na lojalnosti brendu i činjenici da svoju budućnost planiraju zajedno sa nama. Naša kompanija je prisutna na ovom događaju jer želimo da pokažemo da smo društveno odgovorni. Nakon prodaje slede servisi u garantnom i vangarantnom roku, sve vreme prisutni originalni rezervni delovi, konsalting usluge, a onim najvernijim za koje znamo da dobro održavaju svoje mašine, ponudimo aranžman staro za novo, rekao je Mišković.

On je naglasio da je kriza evidentna, a samim tim i kupovna moć manja, jenjava tražnja, ipak prodaja John Deere traktora još uvek ide.

-Na polovini godine smo blizu 150 prodatih traktora, polovina je kupljena preko programa IPARD. Nadamo se i subvencijama i nekoj normalizaciji tržišta žitarica. Kada cene žitarica padaju nikada ne raste kupovina poljoprivredne mehanizacije. Zbog toga smo veoma oprezni u očekivanjima ali, držeći se krilatice da je bolje upravljati problemom dok on ne počne da upravlja vama, prilagođavamo se ovoj situaciji kako bi godinu završili sa optimalnim rezultatima uz dešavanja na koja ne možemo uticati,  reči su izvršnog direktora Kompanije KITE DOO.

Mišković je napomenuo da ova kompanija deli sudbinu poljoprivrednika i raspisivanje IPARD-a za kraj godine utiče na njihovo raspoloženje kao i da se raduje svim vidovima subvencija, počev od konkursa mađarske regionalne fondacije za zajednički razvoj u Vojvodini „Prosperitati“ , preko programa Svetske banke, do konkursa Pokraninskog seretarijata za poljoprivredu i ne tako čestih, ali uvek dobro došlih donacija pojedinih stranih vlada i sredstava lokalnih samouprava.

-Kada se sve ovo sabere zaključuje se da je najvažnije da se proces kupovine nove mehanizacije ne zaustavlja, rekao je on.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Na pitanje kako ocenjuje nastup na nedavno završenom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, Mišković je odgovorio da je tražnja bila za trećinu manja od uobičajene za ovu sajamsku priredbu. To je još jedan razlog da se više pažnje posveti okolnostima u kojima se posluje. I ako se 90. međunarodni poljoprivredni sajam tek završio, Kompanija KITE DOO počela je, kako kaže njen izvršni direktor Đorđe Miškovi, pripreme za naredni, 91. po redu.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs