Razvojni fond Vojvodine kreditira klimatski održive investicije

Razvojni fond AP Vojvodine uvek pred sebe postavlja najviše ciljeve, što znači da vrši prilagođavanje uslova i uvođenje novina u poslovanje,  a sve u skladu sa potrebama i postojećom tražnjom.

 

 

ČITAJTE I: Dugoročni kredit za investicije u okviru IPARD programa

 

 

Uvidevši da se sve veća pažnja posvećuje uštedi energije, unapređenju energetske efikasnosti, smanjenju emisije štetnih gasova, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije, Fond se poslednjih godina okrenuo konceptu održivog razvoja i zaštite životne sredine, smatrajući da održivi razvoj stvara uslove da se ekonomija razvija nesmetano u skladu sa ekološkim principima.

Foto: Razvojni fond Vojvodine

Zbog toga je svoju široku paletu kreditnih proizvoda obogatio za još jednu liniju, i to konkursnu liniju za dugoročne kredite za finansiranje klimatski održivih investicija.

Osnovni cilj razvoja ove kreditne linije je obezbeđenje finansijskih sredstava za projekte smanjenja emisije ugljen dioksida, kao i smanjenje globalnog zagrevanja.

Foto: Pixabay

Krediti se odobravaju za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti proizvodnih i poslovnih objekata, nabavke poljoprivredne i druge mehanizacije na hibridni ili električni pogon, poljoprivredne priključne mehanizacije za integralnu biljnu proizvodnju, priključnih mašina za obradu zemljišta u jednom prohodu, opreme za grejanje i hlađenje (geotermalne pumpe i dr.), smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva (nabavka hibridnih ili električnih vozila i dr.), povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije (izgradnja solarnih elektrana, biogasnih postrojenja, postrojenja na biomasu i dr.), izgradnje sistema za upravljanje otpadom, kao i drugih namene iz oblasti smanjenja globalnog zagrevanja i zaštite životne sredine.

Foto: Pixabay

Kreditna linija je do 7 godina, do 12 meseci je period mirovanja, izuzev namena izgradnje kapaciteta (postrojenja) gde je grejs period do 24 meseca. Kamatna stopa je povoljna, a iznos kredita je u skladu sa kreditnom sposobnošću podnosioca zahteva.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine, pravna lica i preduzetnici koji su razvrstani kao mikro, malo ili srednje pravno lice, jedinice lokalne samouprave, kao i javna preduzeća, institucije i ustanove čiji su osnivači jedinica lokalne samouprave, odnosno Autonomna pokrajina Vojvodina.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Sve dodatne informacije o ovoj konkursnoj liniji, se mogu videti na sajtu https://rfv.rs/?page_id=3488 konkurs za klimatski održive investicije, pozivanjem broja 021454334 ili direktno u prostorijama Fonda u Novom Sadu na adresi Bulevar cara Lazara 7a, gde će ih ljubazno osoblje uputiti u procedure i uslove za sve konkursne linije.

Izvor: Razvojni fond Vojvodine