Revolucionarno rešenje za proizvođače hrane

 

Na nedavno održanom Sajmu etno hrane i pića, osim velikog broja proizvođača hrane, pažnju je privukao i Nutrikator, inovativno rešenje koje pruža značajno olakšanje svim proizvođačima hrane.

 

U pitanju je softver, stvoren od strane tima stručnjaka sa više od 25 godina iskustva u laboratoriji, koji omogućava brz i povoljan način za dobijanje nutritivnih tabela i deklaracija proizvoda.

 

 

ČITAJTE I: Savremeni načini obrade zemljišta utiču na kvalitet i sigurnost hrane

 

 

Kako je u pitanju potpuno inovativno rešenje, i prvi takav softver u Srbiji, ne čudi što je veliki broj posetilaca želelo da testira softver i da se upozna sa njegovim benefitima. Svi zainteresovani imali su priliku da direktno na licu mesta popune online formular, i za svega 24h dobiju nutritivnu deklaraciju za svoj proizvod.

Dr Kristina Lazarević: Nutrikator – softver, koji omogućava brz i povoljan način za dobijanje nutritivnih tabela i deklaracija proizvoda

-Iako postoji zakonska obaveza, značajan broj, posebno malih proizvođača hrane, i dalje nema deklaracije na svojim proizvodima, koje plasiraju na tržište. Razlozi za to su najčešće nedostatak informacija ili resursa za angažovanje laboratorija. Nutrikator je osmišljen upravo kako bi proizvođačima hrane pomogao da odgovore na izazove sa kojima se suočavaju, rekla je dr Kristina Lazarević, osnivač Nutrikatora.

Ona je dodala da se Nutrikator ne nameće samo kao softver, već i kao partner proizvođačima hrane, nudeći im efikasno rešenje za zadovoljenje zakonskih obaveza i unapređenje brenda. Ovo inovativno rešenje pojednostavilo je proces deklarisanja hrane, i učinilo ga pristupačnim i jednostavnim za sve.

Glavni benefit Nutrikatora, je cena usluge, koja je tri puta jeftinija od laboratorijskih analiza, ali i brzina kojom proizvođači mogu dobiti potrebne nutritivne deklaracije.

Osim toga, ono što posebno naglašavaju kao benefit u Nutrikatoru, jeste pouzdanost informacija,  koju su obezbedili uz pomoć tima stručnjaka koji koristi softver, kao i korišćenjem baza podataka i metode proračuna Evropske Agencije za hranu (EuroFIR).

Ovo inovativno rešenje pojednostavilo je proces deklarisanja hrane, i učinilo ga pristupačnim i jednostavnim za sve

Takođe, proračun nutritivnih sastojaka je zakonski dozvoljeni postupak za dobijanje nutritivnih informacija i energetske vrednosti hrane u svrhu deklarisanja, i zakonski dozvoljena alternativa laboratorijskoj analizi hrane (član 33 Pravilnika o deklarisanjuhrane).

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Nakon predstavljanja usluge na Sajmu, svi koji žele da dođu do deklaracija uz pomoć Nutrikatora, to mogu učiniti vrlo jednostavno, budući da je proces potpuno online. Potrebno je da posetite sajt. odaberete odgovarajući paket i popunite jednostavan online formular. Nakon toga, možete očekivati gotovu deklaraciju najkasanije u roku od 48h, dostavljenu direktno na e-mail.

Tekst i foto: Prof. dr Katarina Pavlović