SAD: Više zasejanih hektara, a manji prihodi na farmama u 2023.

Glavni ekonomista Ministarstva poljoprivrede SAD – USDA, Set Meier, na 99. godišnjem forumu za poljoprivrednu prognozu najavio je da ovo ministarstvo predviđa više zasejanih hektara pod kukuruzom, sojom i pšenicom zajedno.

 

Ali, očekuje se da će cene i prihodi na farmama biti manji u 2023 godini.

 

ČITAJTE I: Trend pada cena đubriva se nastavlja i tokom proleća

 

 

Povećanje površina pod pšenicom i kukuruzom, soja na istom novou

Prema projekcijama američkog Ministarstva poljoprivrede, farmeri ove zemlje će ove godine zasejati  91 milion hektara kukuruza, što je za 2,4 miliona hektara više u odnosu na prethodnu godinu. Procenjuje se da će se stočna hrana i njena upotreba povećati za oko 6%, a izvoz je projektovan na 275 miliona bušela.

USDA očekuje smanjen izvoz iz Ukrajine, skroman rast globalne trgovine i snažnu kinesku potražnju. Očekuje se i da će se povećati površine pod pšenicom za 3,8 miliona, te će hlebno žito zauzeti 49,5 miliona hektara, dok će soja biti na istom nivou kao 2022. godine što je 87,5 miliona hektara.

Ministarstvo poljoprivrede SAD smatra da je povećanje površina pod pšenicom odgovor na visoke globalne cene i ograničene zalihe, delimično zbog rata u Ukrajini koji je u toku. I ako su površine u hektarima ostale nepromenjene, očekuje se povećanje proizvodnje soje u odnosu na 2022. godinu. Zbog očekivanih povoljnijih vremenskih uslova, predviđa se i da će prinos biti povećan sa 49,5 bušela na 52 bušela po hektaru.

Cene niže, kao i neto prihod na farmama

Očekuju se manje cene za sva tri useva. Procenjuje se da će cene kukuruza biti umanjene za više od 16%. Predviđa se i da će prosečna sezonska cena biti 5,60 dolara po bušelu. Prema USDA, cena soje mogla bi da zabeleži umanjenje od skoro 10%. Prosečna sezonska cena se procenjuje na 12,90 dolara po bušelu. Takođe se predviđa i da će cene pšenice biti manje za skoro 6%. Očekuje se da će prosečna sezonska cena biti 8,50 dolara po bušelu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Američko Ministarstvo poljoprivrede predviđa i da će neto prihodi na farmama biti manji za skoro 18%. Set Mejer je naglasio da, iako se očekuje da prihodi budu ispod rekorda postavljenog 2022. godine, oni će i dalje biti visoki.

 

Izvor: Successful Farming