Sastanak predstavnika udruženja poljoprivrednika i ministarke Tanasković u petak, 29. septembra

Prema rečima predsednika Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragana Kleuta, poljoprivrednici sedam udruženja, koji su potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva koji se najvećim delom odnose na subvencije i regulisanje tržišta, zatražili su sastanak sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković jer su nezadovoljni njihovim ispunjenjem.

Sastanak je zakazan za petak, 29. septembar u 9 sati.Tema sastanka je Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede, potpisan 22. maja 2023. godine i njegovo ispunjenje.

 

 

ČITAJTE I: Šta će biti sa Mitrosom iz Sremske Mitrovice?

 

 

Kleut, obrazlažući razloge zakazivanja sastanka, kaže da većina zahteva nije ispunjena i da država sada obećava isplatu subvencija 1. oktobra, na kraju godine što nikada nije bilo.

-Svi poljoprivrednici nisu još dobili čak ni prvih 9.000 dinara po hektaru od ukupno 18.000 dinara. Neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu, su ispunjeni. Mi ćemo, zavisno od ishoda razgovora sa Tanasković, doneti odluku o daljem delovanju, napominje Kleut koji je jedan od potpisnika sporazuma sa Vladom.

On napominje da su ratarski proizvodi u Srbiji desetak dinara jeftiniji nego na berzama u okolnim zemljama, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, jer otkupljivači i izvoznici diktiraju cene.

-Kukuruz u susednim zemljama košta 25 dinara po kilogramu, u Srbiji je 16 dinara, kilogram pšenice je na njihovim berzama 25 dinara, a u Srbiji oko 20 dinara jer su izvoznici napravili monopol, objašnjava Kleut.

Sporazum poljoprivrednika sa Vladom Srbije potpisan je u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom, i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini.

Kleut je rekao da ga je više medija, posle izjave da su poljoprivrednici nezadovoljni i da novi protest nije isključen, nazvalo lažnim poljoprivrednikom.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Ti mediji će na sudu morati da dokažu kako sam lažni poljoprivrednik kada se bavim ratarstvom, stočarstvom i voćarstvom. U Savezu su ljudi koji su pripadnici različitih stranaka, a to što je neko poljoprivrednik ne znači da nema pravo da se bavi politikom. Ja sam član koalicije Moramo, rekao je Kleut.

Potpisnici sporazuma su Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje proizvođača mleka Naše mleko, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženje STIG Požarevac, Udruženje Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Savez Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja “Adraniˮ.

 

Izvor: Agroportal.rs

Foto: Agroportal.rs