Šta će biti sa Mitrosom iz Sremske Mitrovice?

 

U obaveštenju koje su zaposleni u klaničnoj industriji Mitros iz Sremske Mitrovice nedavno dobili, stoji da će fabrika prestati sa radom do kraja godine.

To se i obistinilo, barem na neko vreme. Naime, vlasnik Mitrosa, kompanija Gierlinger Holding GmbH, doneo je odluku o obustavi proizvodnje u sremskomitrovačkoj industriji mesa.

 

 

ČITAJTE I: Genetika u funkciji profitabilnosti i efikasnosti proizvodnje svinjskog mesa

 

 

-Na osnovu detaljne analize poslovanja kompanije uprava i vlasnici privrednog društva Gierlinger Holding GmbH bili su primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu MITROS FLEISCHWAREN DOO u Sremskoj Mitrovici. Zbog transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti zaposlene o ovoj odluci u najranijoj fazi, navodi se u saopštenju kompanije.

Konkretni koraci koji će se preduzeti kako bi se sprovela ova odluka, kao i rokovi za njihovo izvršenje, biće precizno definisani u narednom periodu.

-Ovo je izuzetno teška situacija kako za zaposlene tako i za upravu kompanije, i razumemo da postoji široka javna zainteresovanost za dešavanja u MITROS FLEISCHWAREN DOO. Međutim, u ovom trenutku, poslodavac moli za strpljenje i razumevanje situacije koja je dovela do donošenja ove odluke, stoji u saopštenju.

Austrijskog investitora država pomogla sa 5,3 miliona evra

Inače, ova fabrika svečano je otvorena 2016. godine. Njenom otvaranju prisustvovao je i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je nakon presecanja vrpce u postrojenju „Mitrosa“ rekao da je Vlada Srbije pomogla austrijskog investitora sa 5,3 miliona evra „zbog 300 zaposlenih u fabrici, ali i za oko 700 ljudi s kojima će ta fabrika potpisati ugovore za otkup mesa“.

Za nešto više od 13 hektara zemljišta sa pravom korišćenja i ukupno 36 objekata Mitrosa, austrijski investitor platio je 800.000 EUR i najavio ulaganja od desetak miliona evra.

Sem toga, Privredna komora Srbije je pre dve godine ovoj kompaniji dodelila Nagradu za poseban doprinos razvoju privrede regiona u 2021.

-Ova nagrada nas dodatno obavezuje i daje podsticaj da u Novoj 2022. godini budemo još bolji i efikasniji i samim tim damo još veći doprinos razvoju privrede i društvenog standarda regiona i Sremske Mitrovice, objavljeno je na sajtu Mitrosa.

Država nudi pomoć Mitrosu da ne ugasi proizvodnju

Vlada Srbije traži rešenje da vlasnik mesne industrije Mitros, austrijska firma Gierlinger holding ne zatvori tu fabriku, kako je najavila.

Na stolu su dve strategije – pomoć države ili prodaja, saznaje Beta u Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije.

Predsednik tog sindikata Živorad Kolarević rekao je da su vlasnici Mitrosau ponedeljak imali sastanak u Vladi Srbije i da su razmatrane te dve opcije, a jutros je i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i član Srpske napredne stranke (SNS) Branislav Nedimović u partijskim prostorijama Sremske Mitrovice sindikatima obećao da država traži rešenje da više od 500 radnika ne ostane bez posla.

Nedimović koji je 2016. godine bio gradonačelnik Sremske Mitrovice prilikom prodaje Mitrosa rekao je da je gradska administracija mesecima radila kako bi se stvorili uslovi da se uknjiže objekti Mitrosa da bi on uopšte mogao biti prodat.

– Država je spremna da pomogne Mitrosu da nastavi proizvodnju i da se preorijentiše na domaće tržište, umesto na izvoz, a ako se ne dogovori takvo rešenje, pokušaće se sa prodajom te mesne industrije – rekao je Kolarević.

Da li su problem nastali zbog više cene mesa u Srbiji nego u Evropi?

Predsednik ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije u Mitrosu Milan Smoljanović rekao je za Betu da su vlasnici pre desetak dana obavestili radnike da se gasi proizvodnja zbog loših finansijskih rezultata.

– Do tada nismo imali nikakve probleme, plate su isplaćivane na vreme i na račune i ni dinara nisu zakinuli na zaradama oko 550 radnika – rekao je Smoljanović agenciji Beta.

Dodao je da sada vlasnici obećavaju i da će otpremnine isplatiti po zakonu, a pregovori tek treba da počnu, ali da još nije saopšten tačan datum zatvaranja te mesne industrije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Sindikt je u firmi, prema njegovim rečima, osnovan pre godinu dana i nije bilo otpora vlasnika.

On je rekao da pretpostavlja da su problemi nastali zbog više cene mesa u Srbji nego u Evropi.

Priredio: Agroportal.rs

Foto: Pixabay i Unsplash