Savetovanje agronoma: Nova genetika kao odgovor na klimatske promene

Na Zlatiboru je otvoreno 55. Savetovanje poljoprivrednika i agronoma Srbije u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Na ovom eminentnom skupu do srede će biti predstavljena najnovija saznanja iz ratarske proizvodnje.

Na savetovanju je saopšteno je da će oplemenjivački rad u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u narednom periodu biti usmeren na stvaranju sorti i hibrida koji će biti prilagođeni kako klimatskim promenama tako i težnjama da se u proizvodnji smanji upotreba pesticida.

Predsednik upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Bogdan Kuzmanović govoreći o izazovima rekao je da je ta naučno-istraživačka kuća 95 odsto prihoda ostvaruje na tržištu.

-Na tržištu imamo 26 semenskih kompanija, dobrim delom multinacionalnih, koji imaju mnogo veći kapital od nas. I pored svega toga zadržavamo svoj udeo na tržištu, a negde smo i poboljšali market šer. Izazovi koji su pred nama su zahtevi Evropske unije da se u proizvodnji umesto “hemije” koriste biomedikamenti što je uticalo da razdvojimo naučni od komercijalnog dela. Naučni bi trebalo da se finansira institucionalno. Nauka je ta koja vam omogućava da se razvijate.

Generalni direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Jegor Miladinović kaže da je ta kuća spremila dovoljno semena dobrog kvaliteta za predstojeću prolećnu setvu.

-Mi smo jedan veliki deo našeg semena već plasirali. Tu pre svega mislim na kukuruz i soju a za suncokretom vlada veliko interesovanje. Sve veća je zainteresovanost za hibridima suncokreta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević je govoreći o neophodnosti značajnije upotrebe deklarisanog semena rekao da će na nivou ministarstva razgovarati o ponovnom uvođenju subvencija za upotrebu kvalitetnog semena.

Do kraja 55. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije koje je ove godine organizovano u nešto skromnijem obimu zbog epidemioloških preporuka, biće reči i o biodinamičkoj poljoprivredi, diverzifikaciji poljoprivrednih sistema kao uslova održivosti, modernom pristupu poboljšanja nutritivnog kvaliteta hrane, značaju leguminoza u održivoj poljoprivredi i drugim važnim pitanjima za poljoprivredu.

Izvor: RTV

Ostavite komentar