Sečanj: Za adekvatan ruralni razvoj potrebna je strategija

 

Opština Sečanj na pragu je implementacije Strategije ruralnog razvoja 2022.-2025. godine, dokumeta javne politike koji je, kako kaže Dejana Milošević rukovodilac Odeljenja za privredu, razvoj, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, od izuzetnog značaja za ovu srednjobanatsku lokalnu samoupravu.Dominantna privredna grana u Sečnju i 10 sela koja teritorijalno pripadaju ovoj opštini je poljoprivreda.

 

ČITAJTE I: Raspisan Javni poziv za investicije u preradu i marketing u sektoru proizvodnje vina

 

– Implementacijom ovog dokumenta očekujemo unapređenje konkurentnosti poljoprivrednog sektora, baziranog na održivom razvoju, razvoj održive poljoprivrede autohtonih i tradicionalnih proizvoda, proizvoda sa geografskim poreklom, razvoj prerade i lokalnog tržišta, kroz promociju ruralnog, agro i ekološkog turizma, unapređenje životne sredine i uspostavljanje partnerstva javnog, privatnog i nevladinog sektora i zajedničko delovanje u okviru lokalnih akcionih grupa po principima LEADER-a, kaže Dejana Milošević.

Akcenat će, objašnjava Miloševićeva, biti na preorijentaciji poljoprivredne proizvodnje sa suvog ratarenja na intezivnu proizvodnju, razvoj voćarstva, povrtarstva, stočarstva, jačanje prerađivačkog sektora, maksimalno iskorišćavanje prirodnih resursa i korišćenje obnovljivih izvora energije.

– Sada nam predstoji suočavanje sa najvažnijim razvojnim izazovima koje, naravno, ne možemo sami prevazići bez pokrajinske, republičke i spoljne podrške, kaže naša sagovornica.

 

Partneri opštini Sečanj na izradi ove strategije su Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu I Poljoprivredni forum. Prema rečima prof. dr Vladana Pešića sa beogradskog Poljoprivrednog fakulteta koji je na čelu tima za izradu i implemetnaciju Strategije ruralnog razvoja opštine Sečanj 2022.- 2025. oko 40.000 hektara obradivog zemljišta, 3.500 hektara ribnjaka i lovišta sa sitnom i krupnom divljači, velike su snage za razvoj ove opštine koja po popisu iz 2011. godine broji 13.325 stanovnika. U odnosu na 2002. godinu to je pad od 3.052 stanovnika, odnosno 18,63%. To je 9,88%  više u poređenju sa prosekom na nivou srednjobanatske, a naročito u poređenju sa nivoom AP Vojvodine – 4,87% i prosekom na nivou Republike Srbije –  3,52%. Procenjeni broj stanovnika za 2020. god. za opštinu Sečanj iznosi 11.444.

– Pored negativnog demografskog trenda opštini Sečanj prete i  dolazak velikih potencijalnih zagađivača u okruženje i odlazak visoko obrazovanog mladog stanovništva. Među njene slabosti mogu se ubrajati i mali prerađivački kapaciteti u poljoprivredi i ribarstvu, nekonkurentna obrazovna struktura stanovništva i nizak životni standard. Ali, šanse za ruralni razvoj su dostupni domaći i strani fondovi, blizina granice EU sa međunarodnim graničnim prelazom i potencijali industrijske zone. Kada se sagleda celokpuna situacija može se reći su velike šanse za ruralni razvoj i pogodni uslovi za dalji razvoj poljoprivrede – organska proizvodnja i dr., potencijali geotermalnih izvora i obnovljivih izvora energije – solarne elektrane i bioenergane, dvorac i šuma u Konaku, potencijali reke Tamiš i drugo, objašnjava Pešić.

Kao ključne faktore uspeha, odnosno prosperiteta opštine Sečanj, prema njegovim rečima, iz prethodno sprovedenih analiza, u ovoj Strategiji indentifikovani su zaustavljanje negativnih demografskih trendova, dalji razvoj poljoprivredne proizvodnje sa akcentiranjem prerade i izvoza i stavljanje u funkciju raspoloživih resursa za razvoj lova i ribolova, i njima komplementarnih delantosti.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

Inače, opština Sečanj pripada III grupi  nedovoljno razvijenih jedinica lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti između 60% do 80 % republičkog proseka. Ostvareni nacionalni dohodak i visina investicija po glavi stanovnika u opštini je daleko ispod republičkog proseka i ne dostiže ni 3/4 proseka ND po stanovniku Srbije.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar