Severna Mačva na udaru afričke kuge svinja

 

Afrička kuga svinja se širi u Severnoj Mačvi. Od poslednje nedelje oktobra do 1. novembra u četiri domaćinstva u selima Noćaj i Zasavica eutanazirano je skoro hiljadu svinja.

 

Leka za afričku kuga svinja nema, postoji samo preventiva – izolacija i eutanazija, upozorava struka.

 

 

ČITAJTE I: Oprez ljudi ključan u suzbijanju afričke kuge svinja

 

 

Radoslav Panić iz Noćaja uzgaja oko 150 svinja. Preduzima sve preventivne mere, kako bi njegovo gazdinstvo mimoišla ova zarazna bolest, jer bi u suprotnom doživeo veliki gubitak. Zabrinut je s razlogom, kaže, kao i drugi stočari u tom kraju jer ne zna šta ga sutra čeka.

Foto: Pixabay

Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom u tom kraju, leka protiv bolesti nema, podsećaju iz Veterinarske stanice u Salašu Noćajskom, čiji stručnjaci svakodnevno prate situaciju na terenu Severne Mačve.

Foto: Pixabay

U Gradskoj upravi za poljoprivredu kažu da je za razliku od mačvanskih u sremskim selima, situacija trenuto nešto bolja. Epidemija je i dalje na snazi u Bosutu, Rači i Kuzminu, ali se žarišta drže pod kontrolom i sve funkcioniše u skladu sa pravilima struke, jer je to jedini način borbe.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Stručnjaci još podsećaju da je uzročnik ove zarazne bolesti virus koji je prilično otporan u spoljašnjoj sredi i da je veoma teško suzbiti ovu bolest. Zato je važno da sve funkcioniše po pravilima struke, a štetu nastalu eutanazijom država će nadoknaditi.

Izvor: RTV