Inicijativa iz Šumadije za opstanak sela ujedinila poljoprivrednike širom Srbije

 

Opština Topola, simbolično podno Oplenca, postala je centar okupljanja Pokreta poljoprivrednika Srbije koji su odlučili da se aktivnije uključe u agrarnu politiku.

 

I na lokalu i na nivou republike žele da učestvuju u kreiranju politike agrara jer su zabrinuti za opstanak poljoprivredne proizvodnje na selu.

 

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednike iziritirali predlozi subvencija za narednu godinu

 

 

-Inputi su neodrživo skupi i oni su čitav problem, inputi prevazilaze našu dobit. Za obradu jednog hektara, bilo to da je pšenica, kukuruz ili suncokret treba uložiti negde preko 150 hiljada dinara, a zarada je ove godine ispod 100 hiljada bila. Dva džaka kukuruza, dve jedinice koje treba da zaseju jedan hektar koštaju koliko tona gotovog kukuruza, to je neodrživo, na stranu to da se požnje taj kukuruz, da se ovrše isto košta tona, pa šta ostaje onda proizvođaču, ne ostaje ništa i iz tog razloga mi smo prinuđeni na ovakav korak, kaže Milan Milošević- predsednik Pokreta poljoprivrednika Srbije.

Foto: Pixabay

Očuvanje srpskog sela i proizvodnja domaće hrane uz ograničeni uvoz, kako bi se prednost dala srpskom seljaku, osnovna je ideja samog pokreta koji želi da uključi i što više poljoprivrednih udruženja širom Srbije.

-Pokret se isključivo bavi poslovima agrara, očuvanju srpskog sela i proizvodnji domaće hrane. Mi moramo da proizvodimo hranu za naše građane jer gladan čovek je rob, a mi ne želimo da budemo robovi u sopstvenoj zemlji gde smo bogom, dani za proizvodnju hrane. Mislim da je totalno nelogično da nafta bude 214 dinara za proizvodnju hrane, mi nismo neprijatelji ove države, mi smo prijatelji, mi proizvodimo hranu za ovaj naš narod, dodaje Aleksandar Glišić- predsednik izvršnog odbora Pokreta poljoprivrednika Srbije.

Foto: Pixabay

On dalje kaže da je prioritet ovog pokreta proizvodnja naše hrane, da se ne uvozi tuđu, da jedemo svoju.

– Pozvao bih ovom prilikom sva udruženja na teritoriji Srbije koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom da nam se priključe da bi napravili jednu veliku Asocijaciju poljoprivrednika da možemo da budemo moćni, da svaki sistem pita nas što se tiče agrara, a ko smo to mi, mi smo poljoprivrednici zemlje Srbije, dodaje Glišić.

-Nismo vezani za političke stranke, mi u principu delujemo u okviru naše opštine, da poboljšamo stanje u našoj opštini. Držim svinje moravke autohtone rase, imamo malo živine, malo se bavimo voćarstvom, uostalom bavimo se od svega po malo ali sve to nemamo više gde da damo i prodamo. Evo valjda ćemo složni da budemo, zato smo i došli u Topolu da se pridružimo i da istrajemo u tome, kaže Ljubiša Pantelić , Pokret “I mi se pitamo”, Petrovac na Mlavi .

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Trenutno imaju 38 predstavništava širom Srbije kao i 15 udruženja koja su se priključila njihovom delovanju i ciljevima. Članovi Pokreta poljoprivrednika Srbije su i sami dugogodišnji proizvođači zabrinuti za budućnost svojih gazdinstava i želeli bi da aktivnije učestvuju u formiranju agrarne politike.

Izvor: RTV