Sledeće godine u planu izgradnja mlekare u Krivoj Reci

Zlatiborski eko agrar ima ozbiljne planove za narednu godinu – povećanje kapaciteta i pojačanu proizvodnju, a najavljuje se i početak izgradnje postrojenja za novu mlekaru u Krivoj Reci. Dodatni podsticaj svemu biće i nedavno dobijanje žiga kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“. Prvi proizvodi koji bi trebalo da ponesu ovaj žig su mlečni proizvodi mlekare Naša Zlatka.

– Dobijanjem žiga naša hrana postaje još prepoznatljivija, a s obzirom na to da je ona već veliki adut ovog kraja, očekujemo da to može dodatno pospešiti i turističku ponudu. Na početku ovog lanca nalaze se sami proizvođači, koji će dobijanjem ovog žiga imati bolje ocenjen, odnosno skuplji proizvod. Pravilnikom je ustanovljeno da su time obuhvaćeni mlečni i mesni proizvodi, med, kao i voće i povrće – kaže direktor Eko agrara Marko Marić.
Dodaje da to, osim proizvođača, podrazumeva i ponuđače, tj. u ovom slučaju ljude koji nude smeštaj i ugostiteljske objekte.

– Proizvodi sa ovom oznakom moraju biti proizvedeni od sirovina sa ovog područja, tj. ne od onih koje potiču iz drugih krajeva zemlje. Jedini izuzetak su prerađevine od mesa, što je uslovljeno veličinom stočnog fonda. Sve ostalo biće proizvedeno na Zlatiboru, a stočni fond nije baš sjajan na nivou zemlje. Međutim, i tu se podrazumeva da će životinje, koje ovde budu pripremane za dalju preradu, morati da određeno vreme provedu na ovdašnjim pašnjacima, kako bi proizvodi od njihovog mesa bili zaštićeni ovim žigom – navodi Marić.

Kada je u pitanju otkup mleka, u planu je dupliranje otkupnih kapaciteta. Prema Marićevim rečima, radovi na tom polju su već u toku i opštinski budžet je planiran u skladu s tim, tako da, što se tiče kooperanata, niko nema razloga za bojazan.

Izvor: zlatiborpress

Ostavite komentar