Slovenija: Bliži se 61. međunarodni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni

 

Ne mestu na kojem se spajaju Slovenija, Austrija, Hrvatska i Mađarska, smestila se Gornja Radgona. Pomurski sajam, jedan od brendova ovog slovenačkog grada, punih šest decenija krajem avgusta organizovao je Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam Agra.

Organizatori najavljuju da će ove godine, od 26. do 31. avgusta, na 61. AGRI biti predstavljeni vrhunska tehnika, oprema i sredstva za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane. Na stručnim izložbama predstaviće se najbolji rezultati uzgoja životinja,   a posetioci ove sajamske priredbe pozvani su na prikaz najboljih praksi saradnje s prirodom u raskošnim sajamskim vrtovima.

 

 

ČITAJTE I: Proso – jeftina, a zdrava namirnica

 

 

 

Ovogodišnja Zemlja partner sajma je Indija, zemlja s najbrojnijim stanovništvom na svijetu, s bogatom tradicijom poljoprivrede i proizvodnje prehrambenih proizvoda.Na grupnim izložbenim prostorima predstaviće se i Crna Gora, Severna Makedonija, Mađarska, austrijska Štajerska, Ukrajina, Senegal.

Sve za uspešnu proizvodnju

Mnoštvo domaćih i stranih izlagača ponudiće inovativna rešenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivredne mehanizacije, te šumarskih mašina i opreme. Na raspolaganju će biti semenska roba, sadnice, proizvodi za ishranu, zaštitu i negu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju. Bogat program poljoprivrednih objekata i građevina kao i opreme za uređenje okućnica i okoline stambenih objekata, deo su bogate sajamske postavke.

Hrana za kvalitetniji život

 Agra je mesto na kojem nikada ne manjka dobra hrana. I ove godine biće izloženi odabrani poljoprivredni proizvodi, prehrambeni proizvodi slovenačke prehrambene industrije kao i proizvodi dopunske delatnosti u poljoprivredi. Vinska dvorana rezervisana je za prezentaciju vrhunskih vina i vinogradarske i vinarske opreme.

Male i velike životinje

Spoj tradicije i novih praksi  sastavni je deo stručne prezentacije stočarstva, konjarstva, malih životinja i izložba izvornih rasa domaćih životinja s ponudom poljoprivrednih proizvoda. Na manježu će svakodnevno biti prikazane atraktivne revije. Posetioci su pozvani na izložbe malih životinja, riba u ribnjaku kao i u vrtić malih životinja za najmlađe.

Zeleno, ekološko, autohtono…

Tokom održavanja ove sajamske manifestacije praktični saveti biće pružani u svečano uređenom središnjem sajamskom vrtu Biotehničke škole Rakičan, poučnom eko poligonu „Zeleni dragulji prirode“ Društva ekoloških poljoprivrednika Slovenije, Permakulturnom centaru Pomurskog sajma s modelom pčelinjaka i kućicom od slamnatih bala, šumskom i zasadu starih sorti jabuka i vinove loze, uzgojenih i sačuvanih u Sloveniji.

Uz pomoć struke do dobre žetve

Izložbeni deo sajma pratiće brojna stručna savetovanja, predavanja i okrugli stolovi na aktualne teme. Fokus je na Međunarodnoj godini prosa, na mlade u poljoprivredi, na inovacije i digitalizaciju poljoprivrede budućnosti, klimatske promjene i vodne resurse, organsku poljoprivredu, hranu iz naše blizine, sigurnost prehrane, jačanje ruralnih područja, bioraznolikost, šume i drvo bogatstvo, na samoodrživu poljoprivredu.

AGRA kroz zajedničke susrete predstavnika struke i pojedinih poljoprivrednih grupacija povezuje interese i nazdravlja s odličnim poljoprivrednim proizvodima, jelima i vinima te vodi prema uspešnom poslovnom i prijateljskom druženju.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 

 

 

Cene ulaznica

Od 26. do 31. avgusta 2023. sajam je otvoren za posetioce od 9.00 do 18.00 sati.

 Cene ulaznica:
• odrasli – 9,00 €
• penzioneri i stariji od 60 godina – 7,00 €
• porodična ulaznica (2 odrasle osobe i 4 deteta do 18 godina) – 18 €
• učenci, đaci, studenti – 6,00 €
• grupe preko 20 osoba – 7,00 
• grupe preko 20 osoba (učenici, đaci, studenti) – 5,00 €

Za decu do 6 godina i invalide u kolicima s pratnjom,  ulaz besplatan.

Parkiranje je besplatno!

 

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs