Slovenija: Od 20. do 25. avgusta u Gornjoj Radgoni 60. Međunarodni poljoprivredni Sajama Agra

 

Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA proslavlja 60 godina postojanja. Od 20. do 25. avgusta u slovenačkoj Gornjoj Radgoni bogati sadržaji biće u znaku jubileja, a sajam će zajedno sa izlagačima i posetiocima proslaviti svoj 60. rođendan.

 

 

 

ČITAJTE I: SPIT u Kaću u subotu, 23. jula

 

 

Predstavljanje vrhunskih poljoprivrednih tehnologija, mehanizacije, opreme i sredstava za poljoprivredu, šumarstvo, vinarstvo i proizvodnju hrane, biće sajamske izložbe. Prema rečima Mirana Matea, predstavnika Pomurskog sajma zaduženog za odnose sa javnošću, na izložbi životinja posetioci će moći da vide najbolja dostignuća u uzgoju. Raskošni sajamski vrtovi s najboljim prirodnim praksama i ove godine biće prava atrakcija. Sajam će sve uvezati sa stručnim i društvenim događanjima te nazdraviti jubileju najboljim poljoprivrednim proizvodima, hranom i vinima.

– Vrhunski izlagači ponudiće inovativna digitalna rešenja, najnoviju tehnologiju i vodeće svjetske brendove poljoprivrednih i šumarskih mašina i opreme. Na raspolaganju će biti seme, sadnice, sredstva za negu i zaštitu životinja i biljaka, oprema za prehrambenu industriju i gastronomiju kao i ambalaža. Biće predstavljeni usjevi i prehrambeni proizvodi iz prehrambeno-prerađivačke industrije i dopunskih djelatnosti poljoprivrednih gazdinstava. Vinska dvorana ponudiće vrhunska vina, te vinogradarsku i vinarsku opremu. Biće prikazan i  bogat program izgradnje objekata za poljoprivrednu delatnost kao i opreme za uređenje okućnica i okoline stambenih objekata, poručuje Mate.

Zemlja partner ove godine je Japan, a  Sajam AGRA i vodeće institucije slovenačke vlade, strukovne i ostale organizacije, koji zajednički kreiraju sajamske sadržaje, najavljuju i druge zanimljive nacionalne i regionalne prezentacije.

-Najbolje tradicije kao i nove prakse biće prikazane kroz stručne prezentacije govedarstva, konjarstva, malih životinja i izložba autohtonih rasa slovenskih domaćih životinja s’ ponudom poljoprivrednih proizvoda sa malih gazdinstava. Na sajamskom Manježu svakodnevno će biti atraktivne revije domaćih životinja. Posetioci će primere dobre prakse videti u svečano ukrašenim sajamskim vrtovima, Permakulturnom centru Pomurskog sajma s oglednim pčelinjakom, zasadom park šume i zasadom starih sorti jabuka i vinove loze, kaže Miran Mate.

Prema njegovim rečima akcenat ovogodišnje Agre biće na Evropsku godinu mladih i Međunarodnu godinu ribarstva i akvakulture. Inovacije i digitalizacija ukazivaće na poljoprivredu budućnosti.

-Ekološka poljoprivreda i hrana iz naše blizine pokazat će put ka smanjenju posledica klimatskih promjena, očuvanju bioraznolikosti i čistih vodnih resursa. Sajam će ukazivati i na potrebu povećanja sigurnosti hrane, na jačanje sela, te na veću samoodrživost kroz dobro gazdovanje šumama, poručuje Mate.

Propratni i društveni program obeležiće takmičenje u radu s motornom testerom, takmičenje u plesanju polke, demonstracija vođenja teladi od strane najmlađih uzgajivača, izložba Steyr traktora i brojna druga sajamska događanja.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Ovogodišnja poljoprivredna sajamska manifestacija u Gornjoj Radgoni biće u znaku jubileja i tradicije, tako da će Pomurski sajam i Ministarstvo poljoprivrede Republike Slovenije trdicionalno i ove godine članovima Društva agrarnih novinara organizovati posetu kako ovoj sajamskoj priredbi tako i poljoprivrednim gazdinstvima.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Pomurski sajam

 

 

Ostavite komentar