SPOS: Pronađeni sulfonamidi u bagremovom medu

Pogon „Naš med“ na svom sajtu je objavio saopštenje povodom toga što su u uzorcima  bagremovog meda pronađeni sulfnamidi. Saopštenje prenosimo u celosti.

SPOS je do sada otkupio pet šlepera bagremovog meda, sve analize su bile besprekorne, i svih pet šlepera, što je oko 105 tona bagremovog meda, poješće potrošači u Italiji.

Takođe je poznat način otkupa meda Pogona „Naš med“, koji eliminiše skoro svaku mogućnost da se otkupi neispravan med.

Kako se proverava ispravnost meda?

Naime, najpre se ide kod pčelara koji su prijavili med za prodaju, med se uzorkuje specijalnom sondom i burad se zapečate do pristizanja analize. Sofisticirane analize se rade u inostranstvu, tako što se pomešaju uzorci meda svih pčelara koji čine jedan šleper, te se tako napravi homogenizovani uzorak uzetih uzoraka. Takva jedna analiza košta i do 1.600 evra (čak i do 2.200, sve zavisi koje parametre kupac zahteva).

Tek ako ta analiza bude dobra, med se najpre plati, a zatim i preuzme od pčelara, te se u Pogonu homogenizuje u homogenizatoru od 25 tona, i zatim se ponovo uzorkuje i šalje na konačnu analizu, te opet plati ista cena analize (znači, prethodno navedena cena analize se sada duplira). Naravno, to je cena samo analize u inostranstvu, na to se dodaju i cene analiza u Srbiji.

Šta je pronađeno u bagremovom medu?

Upravo nam je pristigla preliminarna analiza homogenizovanog uzorka uzetih uzoraka od pčelara, u kojima je strana laboratorija pronašla sulfonamide! Med je još uvek kod pčelara čiji med čini šesti šleper bagremovog meda, i biće preuzet tek kada se bude isključio sporni med sa sulfonamidima. Ovo još jednom pokazuje značaj inovativnih procedura koje imamo, a koje sprečavaju da neispravni med završi na stolu potrošača.

Konkretno, pronađeni su:

1)Sulfamethazine u količini od 52,9 mikrograma po kg meda (granica otkrivanja je 5)

2)Sulfamethoxazol u količini od 5 mikrograma po kg meda (granica otkrivanja je 5)

Sve druge analize ovog šlepera bagrema su perfektne, i mogu nam služiti za ponos, osim navedenih.

U Pogonu se upravo pripremaju pojedinačni uzorci da se novim pojedinačnim analizama utvrdi koji med kog pčelara sadrži ova dva sulfonamida, te da se taj med odstrani iz ovog kontigenta pre homogenizacije meda, jer kupci naravno ne žele da kupuju med sa sulfonamidima. Nakon toga, pokrenuće se procedura naplate nanete štete Pogonu shodno potpisanom Ugovoru (detalji OVDE). Očigledno je da se radi o velikoj količini sulfonamida u medu tog pčelara, čim ih i dalje ima u značajnoj količini uprkos velikom razređenju uzorcima meda drugih pčelara koji su takođe ponudili med za formiranje ovog šlepera.

Prema kolegama je korektno sam se prijaviti

Molimo pčelara koji je prijavio bagremov med za prodaju iako je koristio zabranjene sulfonamide na svom pčelinjaku, da se HITNO javi i sam prijavi takvo korišćenje Pogonu, kako bi bar tom korektnošću umanjio svoje prinadležnosti predviđene gore navedenim Ugovorom. U suprotnom, prinadležnosti drastično rastu ako mi moramo da ga otkrijemo novim, sada brojnim pojedinačnim analizama, jer ovaj šleper čini med 49 pčelara, sa 64 različita laboratorijska broja, navodi se u saopštenju SPOS-a objavljenom na sajtu ove organizacije.

Nastavlja se kampanja protiv upotrebe antibiotika u pčelarstvu

SPOS već godinama unazad vodi energičnu kampanju protiv upotrebe antibiotika u pčelarstvu, jer je njihova upotreba ne samo u potpunosti zakonom zabranjena, već i zato što šteti pčelinjim proizvodima, ali i samim pčelama remeteći njihovo osetljivo zdravlje. Radi prekidanja upotrebe antibiotika u srpskom pčelarstvu, koja potiče od zastarelih preporuka iz šezdesetih godina prošlog veka, dovodili smo i šefa laboratorije za pčelarstvo nemačke laboratorije INTERTEK da drži predavanja pčelarima i objasni im zašto je upotreba antibiotika najpre nepotrebna, a zatim i štetna, i kao što se vidi sve je to dalo rezultate jer masovna većina pčelara ih već godinama na koristi, ali se opet nađe po neko ko ih upotrebljava, i ta pojava se jednostavno mora iskoreniti do kraja!

Pogon SPOS-a „Naš med“, svojim novim i inovativnim načinom rada, pomogao je da se takve pojave sada lako otkrivaju i prezentuju javnosti, jer mi ne želimo takve pčelare u našim redovima, koji svojim pretpostavljenim nezakonitim ponašanjem remete stečeni ugled SPOS-a kao jedinstvene organizacije poljoprivrednika u Srbiji, koja želi da javnošću u radu eliminiše sve negativne pojave u pčelarstvu, te da pred potrošače meda u Srbiji i inostranstvu stane čistog obraza, i ponudi im ISKLjUČIVO MED VRHUNSKOG KVALITETA PO NAJMODERNIJIM STANDARDIMA.

Izvor: SPOS

Ostavite komentar