SPOS: Šta je uređeno za sedam meseci?

Od svečanog otvaranja Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači prošlo je sedam meseci. U tom periodu sistemskim merama svetsko tržište i svetska cena meda dovedena je u Srbiju, što obezbeđuje budućnost i sigurnost i onom pčelaru sa najmanjim brojem košnica.

-Cena bagremovog meda posle sedam meseci veća je za 56 odsto i na apsolutnom je istorijskom maksimumu, cena šumskog meda je veća za čak 241 odsto, cena suncokretovog meda je veća za 23-59 odsto, cena planinskog livadskog meda za 100 odsto. Uvedeni su HACCP i HALAL sistem. Kupljena je privremena punilica za med u tegle. Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ odobrila je naš projekat i isporučila donaciju opreme za laboratoriju i proizvodni deo Pogona u vrednosti od 16.300 evra. Dok većina smanjuje broj radnika, Pogon je povećao broj zaposlenih za 40 odsto. Jedan od zaposlenih primljen je u okviru programa Vlade Srbije „Moja prva plata“., navodi se u saopštenju SPOS-a.

Kako je navedeno, trenutni povoljni tržišni uslovi su takvi da je bilo moguće postići odlične cene meda. Ipak, najveći benefit Pogona je sigurnost pčelara u svakom pogledu u svim narednim godinama. Više nema rizikovanja, nema neplaćanja meda, zakidanja na merenju, ucenjivanja sa klasama meda i slično, što se događalo proizvođačima proteklih godina. Pogon, med namenjen izvozu u otkupu plaća unapred, pre preuzimanja meda iz dvorišta pčelara. Med se meri odmah na terenu. Rad Pogona je potpuno transparentan i u svemu javan za sve članove Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Cilj Pogona bio je razvoj poverenja sa pčelarima, taj je cilj ostvaren, sada ostaje da se do kraja razvije poverenje sa potrošačima, ali ne praznim floskulama, već analizama meda i drugim dokazima.

-Za maloprodaju su u prepoznatljivu teglu SPOS-a spakovane 4 vrste meda iz standarda kvaliteta SPOS-a “Dobra pčelarska praksa”: planinski livadski, bagremov, cvetni i lipov med. Izvezen je jedan šleper šumskog meda (20.880 kg) preko posrednika iz BiH, koji će završiti na tržištu Saudijske Arabije. Istovremeno, u toku je plasman meda u Italiju. Ugovor je potpisan u decembru 2020. Ove nedelje se isporučuje prvi šleper (20.880 kg) bagremovog meda jednoj od najvećih pčelarskih zadruga Italije, a takođe  počinje prikupljanje meda od pčelara za drugi šleper. Kupac je prezadovoljan analizama meda, koje su perfektne – procenat polena bagrema je čak 43%, saopštava SPOS.

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači, započeo je sa maloprodajom meda pokretanjem svog prvog maloprodajnog objekta u Beogradu na vodi, odnosno Tržnom centru Galerija, počev od 4. januara 2021. godine. Svi potrošači sada mogu nabaviti med direktno od pčelara, bez posrednika, jer su vlasnici ovog Pogona sami pčelari.

U celoj Srbiji potrošači med mogu nabaviti direktno kod pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije, koji oni sami pakuju, jer je standard kvaliteta Saveza “Dobra pčelarska praksa” to omogućio.

Ostavite komentar