Srbija među zemljama visokog rizika od pojave afričke kuge svinja

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pokrenula je kampanju za prevenciju bolesti afričke svinjske kuge u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija, koju je, takođe, označila kao zemlju visokog rizika od pojave te bolesti.

Pored Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i tzv. Kosovu, saopštila je EFSA.

Takođe, EFSA konstatuje da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije preduzelo sve mere kako bi sprečilo širenje i sprovelo kontrolu te bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse kao i veterinarske i lovačke organizacije.

Naime, taj virus nije opasan po čoveka, ali je smrtonosan za domaće i divlje svinje i može imati razarajuće ekonomske posledice u pogođenim zemljama.

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge u Evropi je uginulo 1,3 miliona svinja.

Zbog toga je kampanja usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao „zabrinjavajući region“ zbog blizine onih u kojima je prisutna ta zarazna bolest.

Kampanja će, kako navodi EFSA , doprineti zajedničkim naporima evropske Komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi, gde se broj epidemija, ističu, tokom godina povećavao, a bolest je još uvek prisutna u mnogim evropskim zemalja.

U Srbiji ima 2.782.000 svinja, i naša zemlja predstavlja drugu po brojnosti uzgajane stoke.

U našoj zemlji se godišnje proizvede od 250.000 do 300.000 tona svinjskog mesa, a prosečno se godišnje potroši 16 kilograma mesa po stanovniku, dok s prerađevinama potrošnja dostiže 40 kilograma.

Država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja.

Od kada je u avgustu potvrđen virus te opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.

Konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u Srbiji.

Početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova, navedeno je u saopštenju.

Izvor: RTV

Ostavite komentar