SREDNJI BANAT: Prolećne kulture trenutno su u boljoj kondiciji od pšenice

Ovog proleća imali smo jednu neuobičajenu situaciju kada su počeli prolećni radovi, a to je vanredno stanje zbog virusa KOVID-19. Valjalo je, zbog neophodnih dozvola za kretanje, obaviti prolećnu setvu u otežanim uslovima. Ipak, ratari iz Srednjeg Banata uspeli da ovaj izuzetno važan posao, obave na vreme.

-Moram da pohvalim sve poljoprivrednike iz pet lokalnih samouprava Srednjobanatskog okruga koji pokriva Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin jer su se u toj situaciji snašli i odrađivali su sve poslove na polju. Skoro sve okopavine posejane su u optmalnom roku. Vremenski uslovi su nam u neku ruku donegle pogodovali, pa je moglo da se seje. Međutim, na ruku nam nije išao nedostatak padavina. Šećerna repa je posejana još u martu i tu je bilo malo proređenog skolpa zbog neočekivanog zahlađenja krajem ovog meseca. Uglavnom su proizovđači slušali naše savete te su malo sačekali sa setvom kako bi temperatura zemljišta bila na nivou proizvodnog minimuma. Tamo gde je odrađena kvalitetna agorehnika sačuvana je vlaga, tako da su je ti prolećni usevi imali dovoljno za nicanje, a kasnije za početni porast i razvoj, kaže Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

Kako kaže ova agronomkinja, u poređenju sa prošlm godinom, u ovom trenutku deficit vlage je oko 50 litara po metru kvadratom. Za kompletan zimski period u ovom delu Banata palo je oko 190 litara po kvadratnom metru. Nedostatak padavina evidentan je bio i u aprilu. Palo je samo 10 litara kiše, a višegodišnji prosek je od 50 litara po metru kvadratnom. U maju je bilo samo 20 litara padavina.

-To je nedovoljno da bi se stvorila rezerva koju bi biljke mogle da koriste. Prolećni usevi su imali, a imaju i sada vode za svoj razvoj. Međutim, plaši nas ova situacija. Kiša može i te kako i da popravi i da pogorša stanje useva. Padavine koje su predhodnih dana zabeležene, od velike su koristi prolećnim usevima, pre svega jer oni ulaze u fazu intenzivnog porasta, kada biljke više troše vodu.  Nadamo se da neće doći do situacije kao sa pšenicom koja je u fazi porasta potrošila zalihe, a novih padavina nije bilo, objašnjava naša sagovornica.

Srednjobanatski ratari trenutno privode kraju međuredno kultiviranje i sprovode negu i zaštitu useva.

Tekst i foto: J. Bajšanski

Ostavite komentar