Sremski Karlovci: Analizator kaže kad treba odpočeti berbu grožđa

 

Na obroncima Fruške gore u toku je berba grožđa. Rod se mora obrati na vreme kako ne bi trpeo kvalitet vina, ali neretko nedostaje radna snaga. Međutim, vinari sa tradicijom ipak rešavaju i taj problem.audio icon

-Bili smo na našem Institutu u Sremskim Karlovcima koji je depadans Poljoiprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Mi smo pre dve godine dobili analizator koji nam za jedan minut izbaci sve parametre, i termin kada bismo trebali da odpočnemo berbu, kakva je šira, tako da istog momennta kada nam pokaže stanje analizator, možemo i da krenemo u berbu i to nam veoma olakšava početak. Naime, ne dolazi do padanja kiseline niti preteranog šećera, rekla je vinogradarka i vinarka iz Sremskih Karlovaca Jasmina Dragojlović Dulka.

-Prema tome kakvo je zrno, mislim da ćemo 2021 2022 piti jako lepa vina, ocenjuje Dulka.

Njihove sorte su sovinjon blank kao kralj belih vina, šardone kao najpopularnije vino zbog svojih aromatičnih voćnih moći, zatim rizling, „grašak“ koji je specifičan koji u Karlovcima hoće da zaštitie, zatim merlot, kabernet sovinjon.  Neko grožđe u startu prevode u bermet a neko ostaje kao suvo vino.

-Kada je u pitanju kvalitet, presudno je kad početi sa berbom pa je važno imati spremljeno radnu snagu za pravovremenu berbu, savetuje sagovornica.

Mnogo vinograda ima oko Sremskih Karlovaca, već se počelo sa jesenjom sadnjom što povlači veliki broj radnika a njima je važno da dobiju pare odmah po završenom poslu.

Trend je, a i politika naše Vlade koja je napravila dugoročni plan, da se ljudi okreću ka vinogradarstvu a manje se bave voćarstvom.

Mi ćemo takođe krenuti ka novim površinama, izvadili smo dobar deo jabuka čije plasiranje u ovom trenutku je jako teško i to će biti u budućnosti vinogradi jer vino još uvek prolazi, zaključila je Dragojlović Dulka.

Izvor: RTV

Ostavite komentar