Stajkovce – primer za sve srpske povrtare

-Sve je spremno za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama. Pola milijarde dinara je na raspolaganju, rekao je Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prilikom posete Jablaničkom okrugu.

U selu Stajkovce ima desetak proizvođača povrća i Krkobabić ih je, najavivši novi program namenjen zadrugama, pozvao na udruživanje.

Ove godine za unapređenje rada zadrugama predviđeno je čak 500 miliona dinara koje će biti dodeljeni u toku 2021. godine. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predviđen po jednoj zadruzi, prema uslovima konkursa koji će biti uskoro objavljen, za novoformirane zadruge  iznosi  7,5 miliona dinara, dok  će za stare zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. Prioritet ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja  o dodeli finansijskih podsticaja voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije.

Budući da su Vlasotinačka sela povrtarski kraj, u poseti s ministrom bio je i eminentni stručnjak iz oblasti povrtarstva, profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prof.dr. Žarko Ilin.

 -Ovo je pravi primer koji treba preslikati na celu Srbiju. U ovom kraju se godišnje proizvede tri useva po hektaru površine. Samo selo Stajkovce ima više od 400 hektara pod plasteničkom proizvodnjom što godišnje stvori 75 miliona evra čistog prihoda. Moramo podržati poljoprivredne proizvođače, naročito zadruge, povoljniju nabavku repro materijala, kao i uslove za otkup, kalibriranje, pakovanje i konačni cilj plasman i izvoz. Građane Srbije treba pre svega da snabdevamo domaćim i da smanjimo uvoz svežeg povrća, rekao je Ilin.

Iz programa „500 zadruga u 500 sela“ od 2017. – 2020. godine izdvojeno je već 108,8 miliona dinara za 11 zadruga sa teritorije Jablaničkog okruga, za šest novoosnovanih i pet starih poljoprivrednih zadruga.

Ministar je sa svojim saradnicima i rukovodstvom opštine Vlasotince zatim obišao Dom kulture na međi dva sela Orašje i Kukavica, u kome su se nekada nalazile i prostorije stare zadruge. Ova dva sela zajedno imaju oko 1100 stanovnika, koriste istu školu, koja broji 40 učenika i ambulantu opšte prakse.

Predsednik opštine Bratislav Petrović zahvalio je ministru na poseti i rekao da će lokalna samouprava podržati svaku inicijativu svojih meštana za unapređenje života i rada i potruditi se da za to stvori što bolje uslove.

Kako će obnova Domova kulture u selima Srbije biti još jedan od projekata koje Ministarstvo za brigu o selu planira da sprovede u toku ove godine, sa jasno preciziranim uslovima koji će biti definisani u Javnom konkursu, a budući da meštani i lokalna samouprava imaju spreman projekat za njegovu obnovu, razmatrana je mogućnost ulaganja u sanaciju i adaptaciju tog objekta u multifunkcionalni objekat koji bi zadovoljio i društvene i kulturne potrebe stanovnika ova dva sela.

Ministar je svoju posetu Vlasotinačkom kraju završio u brdsko-planinskom selu Dobroviš, koje broji tek 45 stanovnika, ali koje je pravi primer kako su se dve porodice vratile na imanje svog dede i sami obnovili crkvu, seosku školu,  zadružni dom, seosku vodenicu, osvetlili i uredili atarske puteve i napravili prve korake u bavljenju seoskim turizmom.

Ostavite komentar