Stara Pazova potpisala deklaraciju o zaštiti pčela

Nakon što je 20 opština i gradova Vojvodine još krajem 2019. godine potpisalo Deklaraciju o zaštiti pčela u Srbiji kako bi se zaustavila štetna praksa zaprašivanja komaraca i krpelja iz vazduha i korišćenja pesticida koji su otrovni za pčele, prva opština koja je nastavila sa ovom praksom, nakon zastoja zbog pandemije, je opština Stara Pazova.

Predsednik opštine Đorđe Radinović potpisao je Deklaraciju o zaštiti pčela u prisustvu izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović. Na taj način je Opština Stara Pazova postala 21. potpisnica Deklaracije nakon Novog Kneževca, Bačke Topole, Čoke, Sombora, Alibunara, Bačkog Petrovca, Šida, Malog Iđoša, Bačke Palanke, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Sente, Vrbasa, Kule, Iriga, Subotice, Ade, Srbobrana i Žitišta.

Prema podacima SPOS-a, u Vojvodini je do sada čak 37 od 45 opština tretiralo komarce iz aviona. Očekuje se da će primena Deklaracije imati pozitivan efekat na pčelarstvo, unapređenje održive poljoprivrede i zaštitu životne sredine. Pčele oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura do 80% i svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za više stotina miliona evra. Iz godine u godinu, populacija pčelinjih zajednica globalno opada usled masovnog trovanja prouzrokovanog tretiranjem komaraca i krpelja iz vazduha i neadekvatnom primenom sredstava za zaštitu bilja. Pčele su od vitalnog značaja za opstanak biljnog i životinjskog sveta i bez preduzimanja hitnih mera, one će postati ugrožena vrsta.

Već postoji dobra praksa primene obaveza preuzetih potpisivanjem Deklaracije, jer opština Šid prošle godine nije tretirala protiv komaraca iz aviona tokom trajanja lipove paše, na čemu joj se SPOS bezgranično zahvaljujemo. Ostaje da se ta praksa vremenom ukine u celoj Srbiji.

Očekuje se da se i druge opštine i gradovi u Srbiji pridruže potpisivanju Deklaracije i time postanu i zvanično lokalne samouprave koje štite pčele i time čuvaju životnu sredinu. SPOS u saradnji sa NALED-om priprema interaktivnu mapu tretiranja komaraca iz vazduha koja će uživo pokazivati u kom periodu, na koji način (sa zemlje ili iz vazduha) i kojim sredstvima će se tretirati komarci na teritorijama lokalnih samouprava na celoj teritoriji Srbije. Preko ove mape svi pčelari će moći da dobiju pravovremene informacije i da na vreme zaštite svoje pčele. Nadamo se da će u budućnosti sve opštine Srbije potpisati Deklaraciju i prekinuti sa praksom tretiranja komaraca iz vazduha, te time konačno zaštititi pčele. Imamo odlične primere iz prakse da su tretmani sa zemlje sasvim dovoljni.

Na kraju, još jednom velika zahvalnost NALED-u na pregalačkom radu na suzbijanju štetne pojave trovanja pčela pesticidima, ostaje nam da dalje zajedno radimo dok u potpunosti ne iskorenimo ovu pojavu u Srbiji.

Ostavite komentar