Stenice napadaju useve – Kako ih suzbiti?

 

Pregledom poljoprivrednih useva i zasada, uočeno je prisustvo braon mramoraste i zelene ili povrtne stenice. Trenutno se prisustvo navedenih stenica registruje u zasadima breskve, nektarine, trešnje, leske, soje, krompira, pšenice i drugih kultura. U toku je migracija ovih šteočina sa dreveća i spontane flore u poljoprivredne useve i zasade.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita suncokreta od štetočina

 

 

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve koje sisaju sokove iz svih nadzemnih delova biljaka. Uvek više preferiraju ishranu na plodovima. Na napadutim plodovima dolazi do diskoloracije pokožice, stvaranja nekrotičnih tačaka i udubljenja, pogoršanja ukusa, što sve utiče na gubitak njihovog kvaliteta i tržišne vrednosti.

Imago stenice

Trenutno su najugroženiji zasadi bresaka, nektarina, leske i trešanja.

U ovim zasadima ukoliko se pregledom uoči prisustvo stenica preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida na bazi aktivne materije deltametrin (Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux) u koncentraciji 0,05%.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Prilikom primene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu.

Imago Halyomorpha halys

U zasadima koji se nalaze u fazama zrenja poput trešanja, posebnu pažnju treba obratiti na karencu a to je vreme koje je neophodno da prođe od poslednje primene pesticida do berbe. Karenca za navedene insekticide u zasadima bresaka i trešanja iznosi 14 dana.

Izvor: PIS Srbije

 

Ostavite komentar