Stočari nezadovoljni zbog kašnjenja subvencija, šta kažu u Upravi za agrarna plaćanja

Do kraja jula poljoprivrednici mogu da predaju zahteve za podsticaje za tov u stočarskoj proizvodnji. Iznos subvencija po grlu je isti kao lane, a stočari se najviše žale na isplatu novca, koji, kažu, čekaju oko godinu dana.

Osim nesigurne cene, uzgajivačima stoke proizvodnju dodatno otežava kašnjenje državnih subvencija. Slobodan Ilić iz Majura kod Šapca obrađuje 96 hekara i na farmi ima 28 muznih krava.

-Subvencije nismo dobili za prošlu godinu, verovatno će pustiti ove, i za prošlu, i za ovu godinu. Ne možemo da budemo nezadovoljni, što se tiče premije za mleko, to je sedam dinara po litri. To je najveća premija, možda i u svetu, niko ne daje toliku premiju za mleko, ali gledajući na nešto druge, subvencije na zemlju su veoma niske, objašnjava stočar iz Majura.

Uzgajivači svinja u Mačvi tvrde da subvenciju od 1.000 dinara po grlu čekaju i do godinu dana od prodaje tovljenika. Slično je i sa novcem za tov junadi.

-Cena sa junadima, tovnim bikovima je bila katastrofalna, onda je Ministarstvo izašlo sa jako lepom uredbom za kovid subvenciju od 20.000 dinara, ali je problem što te subvencije nisu isplaćene. Deo subvencija je isplaćen, ali ogroman deo nije isplaćen, a o subvenciji o 15.000 o tome neću da pričam, kaže stočar iz Drenovca Goran Mostić.

U Upravi za agrarna plaćanja kažu da i pored epidemije kovida u prošloj godini nisu prestajali sa radom i isplatom subvencija.

-Morali smo da smanjimo broj ljudi, jer su takve bile epidemiološke mere i nijednog momenta nismo prestajali sa isplatom subvencija. Ono što smo uradili u 2021. godini, bukvalno od prvog radnog dana smo počeli sa obradom zahteva, odnosno sa nastavkom. Tu dobijemo oko 80.000 zahteva godišnje za ovu vrstu podsticaja, tako da dajemo sve od sebe da rešenja budu izrađena i da poljoprivrednici što ranije dobiju subvencije, ističe  direktorka Uprava za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

U toku prošle godine, Uprava za agrarna plaćanja isplatila je oko 40 milijardi dinara podsticaja, od toga 70 odsto za tov, genetiku i premiju za mleko.

Izvor: RTS

Ostavite komentar