Subvencije od 70 miliona dinara za oko 250 poljoprivrednika u Nišu

 

Iz budžeta Grada Niša biće izdvojeno 70 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivrednika, a član Veća Slobodan Ranđelović navodi da se za sada prijavilo 240 poljoprivrednika, a da će ih na kraju konkursa biti oko 250 njih koji će dobiti novčanu pomoć.

Kako je naveo član Veća zadužen za poljoprivredu Ranđelović, poljoprivrednici mogu da konkurišu za dve mere – kreditnu podršku i veštačko osemenjavanje.

Najveći deo novca smo već utrošili, ostale su dve mere. Jedna mera se odnosi na kreditnu podršku i ona je do 15. septembra gde se maksimum može uzeti 1.250.000 dinara, odnosno ukoliko je kredit na 5 godina 30 posto od glavnice i 8 posto kamate plaća Grad, ostalo plaća poljoprivrednik i već nekih imamo 8 takvih proizvođača koji su odlučili za tu meru u smislu da su kupovali traktore – rekao je Ranđelović.

Druga mera se odnosi na veštačko osemenjavanje koja je otvorena do 15. oktobra, a po svakom grlu se, kako je naveo, uzima po 2.000 dinara. Poljoprivrednici imaju pravo da apliciraju i za više grla.

Oko 240 sigurno do sada imamo prijava, očekuje se negde oko 250 prijava, imali smo ove godine malo veće finansijske vrednosti nego prošle godine u smislu fizičke imovine i drugih stvari, prošle godine smo imali da neko aplicira za 30 hiljada za neke sitinije stvari u fizičkoj imovini, ove godine imamo da kažemo 50 pa do 200, 300 hiljada – dodaje.

Ove godine su prvi put opredeljene subvencije za organsku proizvodnju, ali Ranđelović kaže da se niko nije prijavio.

Podsetimo, pojedini niški poljoprivrednici su odustali od konkursa za subvencije zbog, kako su naveli, novih uslova.

Izvor: Južne vesti

Ostavite komentar