Sve o IPARD progamu na jednom mestu

 

Pod nazivom „IPARD program – budi informisan“ u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Poljoprivrednom sajmu održan je IPARD dan.

Vršilac dužnosti  direktora Uprave za agrarna plaćanja Marko Kesić rekao je na ovom skupu, koji je izazvao veliko interesovanje i poljoprivrednika i konsultanskih kuća, da je od 2018. godine i prvog poziva za korišćenje sredstava iz program IPARD primljeno oko 3.200 aplikacija, od kojih je prihvaćeno 956 zahteva za 106 miliona evra.

 

 

 

ČITAJTE I: Dobro poznati brendovi Original Srbija

 

 

 

 

– U ovoj godini planiramo usvajanje pristiglih  poziva. Što se tiče konkursa iz IPARD 2 programa, oni su završeni, a aplicirana sredstva su negde i potrošena. Krajem aprila završili smo Poziv 7 za Meru 1, za traktore. Pristigao je neverovatan broj, oko 660 zahteva i u narednih desetak dana ćemo uraditi preliminarnu rang-listu. Radi se punom parom i plan je da se od EU dobije 60 miliona evra i da 30 miliona isplatimo. Ideja je da plasiramo svih evropskih 175 miliona evra  i 58,3 miliona iz naših izvora, rekao je Kesić.

Najveće je interesovanje za poljoprivredu mehanizaciju

Branislav Crveni, poljoprivredni proizvođač iz Turije izneo je ovom prilikom svoja iskustva u korišćenju sredstava iz IPARD programa.

-Vrlo sam zadovljan kada se govori o povratnim informacijama koje sam dobijao od zaposlenih u Ministarstvu zaštite životne sredine i Fitosanirane inspekcije tokom svojih invensticija. Konkretno, imao sam tri investicije u dva poziva koja su završena, a jedan poziv je u toku. Imam još nekih ideja ali, to ćemo još videti kad dođe na red, rekao je ovaj mladi poljoprivredni proizvođač koji se bavi suvim ratarenjem i proizvodi merkantilnu pšenicu, soju i kukuruz.

Branislav je aplicirao za Meru 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i od tih sredstava kupio je rasipač mineralnog đubriva i navigaciju, u Pozivu 5, a njemu drugom, aplicirao je za nošenu traktorsku prskalicu, a u Pozivu 6, koji je još u toku, za traktorske prikolice.

-U početku je bilo malo komplikovano kod sakupljanja tri ponude, sada su se i savetodavne kuće i prodavci poljoprivredne mehanizacije izvežbali, tako da sve teče bez problema, rekao je Crveni.

Prvi pozivi za IPARD 3 početkom naredne godine!?

Jasmina Miljković, šefica Upravljačkog tela i načelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom podsetila je da je za IPARD 2 program EU  odobrila 175 miliona evra, kao i da je od strane Evropske komisije usvojen 9. marta IPARD 3 program u vrednosti 288 miliona evra. Nacionalno učešće kroz treći paket je blizu 90 miliona evra.

-Sada čekamo da se potipšu okvirni i sektorski sporazumi, paralelno sa tim ići će i uspavajanje IPARD 3 programa od strane naše vlade, pa prvi poziv već očekujemo u prvom kvartalu naredne godine. U ovom programu neke mere su ostale iste ali su proširene za sektore pa tako u Meri 1, kao novi sektor imamo ribarstvo, u Meri 3 koja se odnosi na preradu imamo i preradu ostalih useva,  a misli se na ratarske, rekla je Miljkovićeva.

Ona je obajsnila da će biti tri nove mere, dve koje su već obuhvaćene IPARD-om 2 ali nisu bile akreditovane, to je Mera 4 – Agroekološko – klimatska mera sa četiri različite operacije namenjene poljoprivrednim proizvođačima. U ovoj meri poljoprivrednik dodatno dobija sredstva za nešto što čini ili ne čini u procesu proizvodnje svojih useva. Kao primer može se navesti zatravljivanje u međurednom prostoru u višegodišnjim zasadima. Ova operacija doprinosi zaštiti životne sredine, poljoprivrednik će imati dodatni povraćaj uz ugovor od pet godina. Korisnici mogu biti i pravna lica ukoliko poseduju zemljište i ukoliko imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.  Mera 5 je lider mera i Mera 6  podrazumeva investicije u ruralnu javnu infrastrukturu.

Državna administracija može i mora biti brža

Najmanji povraćaji od 50 odsto su u Meri 3 ali u zavisnosti od toga da li je investicija namenjena obnovljivim izvorima energije, da li je korisnik organski proizvođač koji ima dodatne podsticaje u Meri 1 i Meri 7 ili je reč o mladim poljoprivrednicima, mogu se ostvariti povraćaji čak i 70 odsto vrednosti investicije.

-Okolnosti koje su nam nametnute, ne samo unutar naše države već i globalno, uvek dodatno usporavaju proces realizacije. Ali, naši korisnici su se već obučili i znanju kako da upotpune dokumentaciju. Ima propusta ali državna administracija može i mora biti brža. Zbog okolnosti na tržišti često se dešava da se roba čeka duže i onda je produžetak u realizaciji projekta izvestan, rekla je Jasmina Miljković.

Na IPARD danu čulo se da za sredstva iz ovog programa najčešće apliciraju mladi poljorivredici, da je sve više žena koje se odlučuju na ovaj korak, a posebna pažnja posvećuju se gazdinstvima koja posluju u područjima sa otežanim uslovima rada.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Najveće interesovanje vlada za poljoprivrednu mehanizaciju i traktore, slede komplikovaniji projekti koji se odnose na izgradnju objekata, tu se izdvajaju podna skladišta i silosi, kao i farme.

Piše: Tekst i foto: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar