Svetske cene hrane rastu sedmi mesec zaredom

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija – FAO cene hrane dostigle su trogodišnji maksimum tokom cele 2020. godine.
Naime, svetske cene hrane porasle su u decembru prošle godine, što je sedmi mesec zaredom. Prednjače mlečni proizvodi i biljna ulja, izvestila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Indeks FAO-cena hrane, u proseku 107.5 poena u decembru je 2,2 odsto više nego u novembru. Tokom cele 2020. godine referentni indeks, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se trguje u proseku, prosečno je iznosio 97,9 poena, trogodišnji maksimum i rast od 3,1 procenat u odnosu na 2019. godinu, i ako je i dalje više od 25 procenata ispod svog istorijskog vrhunca 2011. godine.

FAO-žitarica: Indeks cena porastao je 1,1 odsto od novembra i za 2020. godinu u proseku je 6,6 odsto iznad nivoa 2019. godine. Izvozne cene pšenice, kukuruza, sirka i pirinča u decembru rastu, većim delom zbog zabrinutosti oko uslova gajenja i izgleda za useve u Severnoj i Južnoj Americi kao i Ruskoj Federaciji. Na godišnjem nivou, izvozne cene pirinča bile su 8,6 odsto više u 2020. godini nego 2019, dok su cene za kukuruz i pšenicu bile više za 7,6, odnosno 5,6 procenata.

FAO-biljno ulje: Indeks cena od 4,7 odsto u decembru dostigao je najviši nivo od septembra 2012. Pored tekućeg zategnutost snabdevanja u velikim zemljama koje proizvode palmino ulje, međunarodna trgovina je pogođena oštrim povećanjem izvoznih poslova u Indoneziji. Međunarodne cene sojinog ulja delimično su porasle zbog dugotrajnih štrajkova u Argentini. Ovaj podindeks je u 2020. godini u proseku bio veći za 19,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

FAO-Mlekara: Indeks cena povećan je 3,2 odsto u decembru, svom sedmom uzastopnom mesečnom rastu u svim kategorijama, višim zbog jake globalne tražnje i visoke unutrašnje potražnje u Zapadnoj Evropi. Tokom 2020. godine, međutim, indeks cena mlečnih proizvoda u proseku je iznosio 1,0 odsto manje nego 2019. godine.

Indeks FAO-Meso: Cena je povećana 1,7 odsto u decembru mesecu, a godišnji prosek je 4,5 odsto niži nego 2019. godine. Cena mesa živine povratila se u poslednjem mesecu 2020. godine i održaće se na tom nivou zbog povećane tražnje za uvoz, posebno od zemalja Srednjeg Istoka ali i velike prodaje u ključnim zemljama proizvođačima. Na ovaj trend utiče i pojava ptičjeg gripa u Evropi. Cene svinjskog mesa blago su pale, pod uticajem obustave nemačkog izvoza na azijska tržišta, a kao rezultat izbijanja afričke svinjske kuge.

Indeks FAO-šećera cena je opao za 0,6 odsto u decembru, posle značajnog povećanja u prethodnom mesecu. Za 2020. godinu u celini, podindeks je bio 1,1 odsto veći nego 2019. godine, što odražava veliki porast uvoza iz Kine i povećanu potražnju za rafiniranim šećerom iz indonezijske industrije hrane i pića, čak i dok je pritisak naviše sputavan poboljšanim proizvodnim izgledima u Brazilu i Indiji.

Ostavite komentar