Svinjari traže kontrolu uvoza: Sastanak 5. februara u Ministarstvu poljoprivrede

 

Udruženje odgajivača svinja Srbije sa sedištem u Novom Sadu uputilo je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dopis u kojem stoji da očuvanje i održanje svinjarske proizvodnje u Srbiji mora biri priritetan strateški cilj.

Ova tvrdnja obrazložena je prvim podacima Pipisa poljoprivrede 2023 iz kojih se vidi da je broj grla svinja smanjen za 30,7%.

 

 

ČITAJTE I: Šta nam pokazuju prvi rezultati Popisa poljoprivrede 2023?

 

 

-Ako se poveća broj krmača, sa svakom krmačom dobija se 30 tovljenika godišnje, za šta je potrebno oko 10.000 tona stočne hrane. Ukoliko naše kapacitete povećamo za 100.000 krmača, to predstavlja potrošnju stočne hrane od 1.000.000 tona godišnje što su prinosi sa 150.000 hektara naših njiva, navedeno je u dopisu.

Foto: Pixabay

Udruženje odgajivača svinja Srbije dalje navodi da je Rusija uzorala milione hektara livada i pašnjaka i pretvorila ih u obradivo ratarsko zemljište. Rusija ima jeftine žitarije, gas i veštačko đubrivo.

-Tokom 2023. godine Srbija je uvezla oko 7.000 tona zamrznutog mesa iz Rusije. To meso je oslobođeno carinskih obaveza, za razliku od mesa koje uvozimo iz EU koje je opterećeno carinom od 9-12% i prelevmanom od 10-16 rsd/kg. Sa druge strane prerađevine od mesa iz EU se uvoze bez troškova i opterećenja uvoza, piše u dopisu.

Foto: Pixabay

Po rečima članova ovog Udruženja, kada je stočarska proizvodnja u pitanju, čuvanje socijalnog mira, uzgajivače drži u 20. veku. Veliki proizvođači, koji bi imali uslove za povećanje kapaciteta, nemaju šanse da se razviju.

-Afrička kuga svinja širi se sa malih gazdinstava koja ne primenjuju biosigurnosne mere. Domaći farmeri zadržavaju svinje na farmama jer, zbog prekomernog uvoza, nemaju plasman. Uvoz zamrznutog mesa u 2023. godini bio je oko 45.000 tona, uvoz svežeg mesa u oktobru prošle godine bio je 1.050 tona, u novembru 1.100, a u decembru 1.500 tona. Krajem decembra dolazi do zastoja u prodaji živih svinja zbog smanjene potražnje za domaćom robom prouzrokovanu prekomernim uvozom.

Foto: Pixabay

Zbog ovih razloga Udruženje odgajivača svinja Srbije predlaže uvođenje jedinstvene berze na kojoj bi svi proizvođači svinja ponudili svoje kapacitete za predstojeći kvartal, a kupci bi pre podnošenja zahteva za uvoz morali da prilože dokaz da na berzi nisu mogli ugovoriti kupovinu domaće svinje.

Članovi udruženja dodaju da se kontrola izdavanja i korišćenja uvoznih dozvola mora uspostaviti. Kažu da Ministarstvo ne raspolaže tačnim informacijama. Po njihovim rečima, prilikom podnošenja zahteva za uvoz, više uvoznika kao krajnjeg korisnika, navodi istog kupca kojem ne isporučuje svu uveženu robu, jer kupac nema tolike realne potrebe. Zatim uvoznik dalje traži plasman, obara cenu i koči prodaju domaćim farmerima što im stvara gubitke i pogubno je za organizaciju njihovog rada.

Foto: Pixabay

-Ministarstvo je, kao učesnik u formiranju tržišta izdavanjem uvoznih dozvola, odgovorno. U interesu domaćeg svinjarstva je da se preispitaju kriterijumi uvoza i, zajedno sa našim Udruženjem, podrži regulisanje cene i plasmana živih svinja, stoji udopisu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Predstavnici Udruženja odgajivača svinja Srbije očekuju konstruktivan razgovor na ovu temu na sastanku koji je zakazan za 5. februar u Ministarstvu poljoprivrede.

Piše: Jasna Bajšanski