Tanasković: Malinari neće biti u problemu

 

Ministarstvo proljoprivede ove godine na vreme je počelo da se bavi malinama, rekla je ministarka Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu za Tanjug i naglasila da se u novu otkupnu sezonu ulazi sa nešto više od 20.000 tona maline, da je urađen proračun o ceni proizvodnje i da može da kaže da malinari neće biti u problemu.

Foto: Pixabay

-Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline ući sa nešto više od 20.000 tona. To je dobar podatak, rekla je Tanasković i radi poređenja dodala da smo prošle godine u isto vreme imali preko 40.000 tona maline.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj da se tržište polako vraća na svoje.

 

 

ČITAJTE I: Zaštita malinjaka i kupinjaka

 

 

Cenovno je i dalje niža cena maline nego što je bilo u prethodnom periodu, ali moramo da se privikavamo na kvalitetne usluge, rekla je ona i naglasila da je država održala još jedno obećanje dato malinarima, a to je da izračuna proizvođačku cenu.

-Druga stvar koju smo obećali primarnim proizvođačima maline, da ćemo uraditi u ovom periodu, pre nego što oni ulaze u proizvodnju maline, je da Institut  za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnja maline, rekla je ona.

Prema dobijenim podacima, malinara koji ima prinos od 15 tona po hektaru proizvođačka cena košta 160 dinara za kilogram, za prinos na 12 tona 200 dinara… rekla je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

To je ono gde se krećemo u 2024. godini, imamo male zalihe, rekla je Tanasković i dodala da su sve prilike da malina ove godine neće biti u problemu.

-Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim  crvenim zlatom, da otvorimo nova tržišta, rekla je ona i dodala da će potražnja za malinom biti veća.

Izvor: Tanjug