Temperament i ćud domaćih životinja

 

Temperament osobina koja se razlikuje u okviru jedne vrste, rase i jedinstvena je za svaku individualnu životinju. Stepen osetljivosti, način uzbuđenja i reagovanja na spoljašnje i unutrašnje nadražaje, vezan je za određene osobine kao što je konstitucija životinja i zavistan je od funkcije žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Temperament životinje zavisi još i od starosti, pola, ishrane, nege i od načina ikorišćavanja životinje.

 

 

ČITAJTE I: Srušen mit o kravama – Emisije metana koje proizvode su precenjene?

 

 

 

Temperament po načinu ispoljavanja može biti:

– Živahan (vatren, uzbudljiv)

– Miran (flegmatičan)

Životinje nervoznog, živahnog temperamenta koje lako i brzo reaguju na spoljašnje nadražaje se i brže zamaraju i sa njima se vrlo teško rukuje. Životinje mirnog temperamenta su karakteristične po tome što veoma sporo reaguju, mirne su i iz tog razloga one više naginju ka tovu.

Najače izražen temperament je kod konja, kod ovaca najslabiji dok su koze živahnije. Muška grla nekastrirana su temperamentnija od kastriranih i to se najviše primeti u vreme polnog sazrevanja. Način korišćenja životinja utiče na temperament .

Normalno korišćenje životinja, pravilna i dovoljna ishrana ne menja životinju dok u suprotnom korišćenje životinja za rad, loša ili nedovoljna ishrana menja temperament i sa takvim životinjama se teže manipuliše.

Ćud ili narav je reagovanje životinje prema čoveku i na osnovu toga mogu se podelti u dve grupe:

-dobroćudne ( krotke, poslušne, privržene)

-zloćudne (neposlušne, nepoverljive).

Zloćudnost životinja može biti nasledna ili stečena. Dobroćudnost se može pokvariti ili zloćudnost popraviti i na pitanje kakva će narav biti pre svega zavisi od čoveka kako se ophodi prema životinji pogotovo prema mladom grlu. Znaci zloćudnosti su različiti kod različitih vrsta tako da se zloćudan bik boči, svinja nakostreši dlaku na grebenu i škljoca zubima, konj striže ušima.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Od velikog značaja za izbor grla za priplod pored morfoloških i proizvodnih osobina poželjno je znati temperament i narav, jer zloćudne životinje nije poželjno koristiti za dalju reprodukciju.

Piše: Goran Popović, PSSS Srbije