Kragujevac: Treći šumadijski festival rakije 26. novembra

 

Treći šumadijski festival rakije okupiće 26. novembra u Kragujevcu prozivođače voćnih rakija – 40 izlagača iz svih krajeva zemlje, najavljeno je u Privrednoj komori Srbije. Sajam će biti održan u organizaciji Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turističke organizacije grada Kragujevca, uz podršku PKS i Regionalne privredne komore Kragujevac.

Direktor RPK Kragujevac Predrag Lučić rekao je na konferenciji za medije u PKS da je u prvih devet meseci ove godine izvoz jakih alkoholnih pića iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga realizovan u iznosu od 775.000 evra, što je povećanje od 63,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

 

ČITAJTE I: „Velika knjiga za jaka alkoholna pića“ bestseler u alkoholnim krugovima Srbije i čitavog Balkanskog regiona

 

 

 

– Organizacija ovakvih festivala je bitna za dalje brendiranje naših proizvoda, kao i za povećanje izvoza jakih alkoholnih pića, jer na taj način doprinosimo rastu BDP-a. PKS i RPK će nastaviti da podržava ovakve manifestacije, jer su naši proizvođači rakije najbolji čuvari tradicije – rekao je Lučić.

Predsednik udruženja „Šumadijska rakija“ Goran Mijailović, koje je jedan od organizatora ovog festivala, rekao je da se radi očuvanja tradicije i nacionalnog brenda ove godine organizuje četvrto ocenjivanje voćnih rakija, kao i da je najbolje ocenjena šljivovica.

– Šumadija je najpoznati po šljivovici, a mi kao udruženje radimo aktivno na zaštiti geograsfske oznake, pa smo tako 2019. godine dobili dozvolu za korišćenje oznake Šumadijska šljivovica – rekao je Mijailović.

Dodao je da je jedan od ciljeva ove manifestacije promocija destilerija iz Srbije.

Predstavnica Turističke organizacije Kragujevca Emina Dramlić rekla je da sa ponosom ove godine festival okuplja 40 izlagača, od kojih će 30 biti destilerije iz svih krajeva zemlje.

– Uz proizvođače rakije, na festivalu će biti predstavljeni i proizvođači delikatesa i gastornomskih proizvoda, kao i proizvođači opreme za destilerije, a planirana je i dodela nagrada za četvrto do sada ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija – izjavila je Dramlić.

Predsednik sektora za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović je rekao da je u voćarstvu najzastupljenija proizvodnja šljiva i da 70 odsto tih šljiva završi u destlerijama za proizvodnju rakije.

– Stoga je jasno zašto PKS poklanja veliku pažnju proizvođačima, pre svega, rakije jer je to poljoprivredni proizvood koji zabeležava konstantan rast u izvozu – rekao je Bogunović.

On je dodao da veliki problem registrovanim proizvođačima prave nelegalni proizvođači, jer je takva prodaja opasna pre svega za potrošača, koji konzumira proizvod neproverenog kvaliteta.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Kvalitet rakije od voća sa naših prostora prepoznat je u svetu, što pokazuje konstantan rast izvoza svake godine, kao i nagrade koje osvajaju naši proizvođači. Od početka ove godine izvoz rakije povećan je za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostigao je vrednost veću od 10 miliona evra. Po vrednosti najviše rakije izvozimo u Hrvatsku, Nemačku, Crnu Goru, SAD i BiH, dok je najveći rast vrednosti izvoza i ove godine zabeležen na tržište Švajcarske, rečeno je u PKS.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay