Testival – mesto gde caruje testo

Drugi Festival testa, testenine i hleba Testival, biće održan u Dorćol Platz-u u subotu i nedelju 17.10. i 18.10.2020.

Na drugom po redu Testivalu, u saradnji sa Dorćol Plaz-om, Udruženje Testival, partnerski organizuje drugi Testival 2020 sa izuzetnim programom. Posetioci će, tokom dva festivalska dana, moći da vide ponudu sa akcijskim cenama više od 30 izlagača i prisustvuju na više od 10 radionica sa degustacijom. Hleb je osnovna tema Festivala Testival 2020.

Prvo izdanje Festivala TESTIVAL održano je u Beogradu, 29.02. i 01.03.2020.

Sve je vrvelo od ljudi u poznatoj beogradskoj četvrti Dorćol jer se ovim krajem tokom dva dana vikenda širio opojni miris pogače spremljene po starinskom receptu ispečene u crepulji, ispod sača. Više od 20 izlagača iz Srbije predstavili su proizvode od testa, kao i domaće sokove, džemove, med… Radionice, koje je pratio veliki broj posetilaca i medija otkrile su mnoge tajne spremanja testenine, raznih testa i kolača.

Da sve bude na visoko profesionalnom nivou, pobrinuo se tim METRO HoReCa centra, zajedno sa Junior Chefs Club-om, čiji članovi su višestruki nosioci medalja na kulinarskim olimpijadama.

 „Hrana je najbolji lek”! – pisao je krajem 19. veka prosvetitelj i narodni lekar Vasa Pelagić. “Od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno“, govorio je Pelagić.

SPISAK IZLAGAČA:

– Turistička organizacija Ražanj (etno-gastronomska ponuda, pite, proje, zimnice)

– Prva ruska kuhinja (rusko testo)

– Ikotim doo – Tupperware (revolucija u čuvanju hrane)

– Umami (testenina, tamni hlebovi)

– Gazdinstvo Živković (pite, proje, zimnica)

– BB kolačići (ukrašeni sitni kolači)

– Rada Bogojev (tamni hlebovi od organskog brašna)

– Šta se kuva, Danijela Gikić, (ukrasi za slavske kolače)

– Sretenovića vodenica (organsko brašno mleveno na vodenici)

– Zavičajno – hleb naš nasušni (Tain i ostali tamni hlebovi od organskog brašna)

– Krancla Čurug (štrudle, sitni kolači)

– Mlin Čeković (brašno)

– LeblebijaNaut (brašno i proizvodi od leblebije)

– Ljubinka Ranđelović (sitni kolači)

– Dejana Kokotović (zajedno sa Ljubinkom)

– Žigon maline (malina namazi)

– Zrno Ra (kore za pitu, testenine po tradicionalnoj recepturi, radnja stara 90 godina)

– Udruženje Testival (pite savijače, salčiči)

– Goca iz Topole (domaći hlebovi iz furune)

– Pasta Marco Polo (testenine)

– Volim dobro u ljudima (testenina od organskog brašna, tamni hlebovi)

– Vinarija Stanimirović (vino)

– Sapun moj (sapuni od prirodnih sastojaka)

– Mons Produkt, Republika Srpska, kozji sir

– (u dvorištu) Somborski langoš (lepinje pržene u ulju)

PROGRAM RADIONICA ZA TESTIVAL #2

subota, 17.10.2020.

11:30 – otvaranje

12:00 – inkluzivna radionica pravljenja hleba sa Savezom udruženja MNRO (Dejan Ilić i Miodrag Ilić)

13:00 – Metro HoReCa + JCC – radionica Piadina i Crescentina. Piadina ili „Hleb za siromašne“ potiče iz Italijanske pokrajine Romagne gde se u istorijskim spisima prvi put pominje daleke 1371 godine kada je Kardinal Anglico dve piade pomenuo kao platežno sredstvo. Ovaj stari recept za „hleb“ s vremenom je postao tradicionalno jelo poznato među svim slojevima društva a danas je od hleba siromašnih prerastao u omiljeni street food. Crescentina modenese ili tigelle, okrugli hlebovi sa Apenina, iz oblasti Modena u Emiliji-Romanji aromatizovani svinjskom mašću, belim lukom i ruzmarinom. Danas su omiljeno restoransko pecivo ili nezaboravan slani ili slatki Street food.

14:00 – panel „Hleb naš nasušni“ – učesnici: Biljana Đorđević, muzejski savetnik, Narodni muzej Beograd; Snežana Đuričin, diplomirani istoričar umetnosti i Cheese Artist; Dimitrije Vujadinović, autor knjige „Cipovka – hleb koji se smeje na Mesec“; Milica Aleksić, rukovodilac Metro HoReCa centra; – moderator Miodrag Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ i predsednik Udruženja Testival

15:00 – radionica – kako se pravi pita savijača? Kako se razvijaju kore i kako se pravi pita savijača? – praktično pokazuje profesionalni kuvar Dejan Ilić, potpredsednik Udruženja Testival.

16:00 – Kako se ocenjuje kvalitet sira? – Snežana Đuričin – Kako se ocenjuje kvalitet sira? Gosti: mlekara Petrov – pričamo o mleku kao početku svega i testiramo ga; Farma Ranilović – pričamo o sirevima koji nisu uobičajeni u Srbiji; Verica Gođevac – pričamo o ručno rađenim starim sirevima.

nedelja, 18.10.2020.

12:00 – radionica – Izbor najbolje torte od palačinki – Izbor najbolje torte od palačinki u organizaciji Asocijacije Autentičnih Hedonista, AAH! i kompanijeTuperware.

13:00 – Metro HoReCa + JCC – radionica Gluten free restoranska peciva. Ishrana bez glutena je u značajnom porastu zbog učestalih pojava alergija na hranu ali i sve češći zahtev gostiju restorana koji veruju da su ovi proizvodi zdraviji od onih koji sadrže gluten, podstakli su nas da ovom radionicom prikažemo nekoliko atraktivnih restoranskih peciva koja su pripremljena od adekvatnih zamena za hlebna brašna.

14:00 – Radionica sitnih kolača – Gorica Popović – Radionica sitnih kolača Gorice Popović. Gorica je veliki zaljubljenik u kulinarstvo i, kao i svoju osnovnu profesiju, kuvanje smatra jednom vrstom umetnosti.

15:00 – Kako se pravi najbolji burek od sira? – radionicu vodi majstor pekar Miloš Damjanović, prvak Srbije u pravljenu bureka sa sirom, Pekarijada 2018.

15:45 – Kako se priprema zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima? – Dragan Đorđević & Dragoslav Jovanović – Već hiljadama godina priprema hlebova i drugih proizvoda od testa predstavlja maštovitu igru bezgraničnih mogućnosti. U njoj se prepliću tradicija i napredak, nauka i umetnost. Moderan život je brz i dinamičan. Doneo nam je neke nove aromatične ukuse ali mi ipak sve više težimo i uvek se radujemo pravom domaćem hlebu sa ukusom detinjstva. Ovoga puta samo za vas pripremamo zdrav hleb bez kvasca i aditiva, na savremen način u kućnim uslovima i od celog zrna.

16:15 – Kako se pravi crni hleb, Marina Ocokoljić, vlasnica brenda Umami

17:00 – Carski turski hlebovi – Snežana Đuričin – Carski turski hlebovi, priča o hlebovima Otomanskog carstva: koji su bili i šta je ostalo da se radi danas od tih vrsta, sa akcentom na ručno rađene hlebove. Da li je hleb bio hrana za siromahe ili sultana? Evlija Čelebija je zapisao da je u to doba bilo 48 vrsta hleba. Od kada postoje u Turskoj hlebovi iz pekare i da li je to uticaj Zapada? Fermentirani i nefermentirani hlebovi…

Ostavite komentar