Toplički voćari štetu od mrazeva sprečavaju orošavanjem

 

Posle cvetanja mnogih voćnih vrsta, aprilski mrazevi brinu voćare. Toplički voćari odavno zadimljavanjem podižu temperaturu u zasadima. Ima i onih koji to rade na savremeniji način – štetu sprečavaju orošavanjem površina pod voćem.

 

ČITAJTE I: Mraz u vreme cvetanja: kako klimatske promene povećavaju rizike u voćarstvu u Srbiji

 

 

Nebojša Ćurčić iz Prokuplja, vođen ranijim iskustvima, spremno je dočekao prolećne mrazeve na svojim zasadima trešanja u selu Smrdan. Prati vremensku prognozu i termometar, kontroliše bunar i pumpu, i sa prelaskom temperature u minus pokreće sistem za orošavanje, obično u kasno uveče.

– Sistem radi preko cele noći sve dok temperatura ne pređe u plus. Ovde su mrazevi česti jaki, ovo je jedini način da spasimo rod – rekao je Nebojša Ćurčić.

Miroljub Ivanović iz sela Smrdan naveo je kako im mraz svake godine uništi voće.

– Sad je komšija uveo sistem za orošavanje. Da vidimo kako će da bude i da li je uspešno, pa i mi to da uradimo – istakao je Ivanović.

Jutarnja idilična slika koja odudara od okoline, meštanima izaziva nevericu, a struka kaže da je ovo najbolji način zaštite od mraza, koji zahteva određena početna ulaganja i velike količine vode.

Kako orošavanje štiti voće

– Kapljice vode se lede na cvetovima, na listovima i pri promeni agregatnog stanja ispuštaju toplotu i na taj način biljka ispod te pokorice leda ostaje kompletno zaštićena – objasnio je Aleksandar Petković, direktor Poljoprivredne stručne službe Prokuplje.

Antifrost sistem

Na površini od jednog hektara u tri parcele sa 450 stabala trešanja, sprovedeno je preko hiljadu metara creva za vodu raznih profila i postavljeno na desetine raspršivača.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

– Ovaj sistem preko bunara, pumpe, creva do voćnjaka i do orošivača košta otprilike oko milion dinara. Ja se nadam da će brzo da se isplati i da ću kasnije moći da unapredim svoj rod – rekao je Nebojša Ćurčić.

Dok se drugi nadaju da zahlađenje neće potrajati, Nebojša situaciju sa mrazom kontroliše i planira unapređenje sistema novim, funkcionalnijim raspršivačima vode.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay