Topola: Oplenačka berba od 8. do 10. oktobra

 

Više od četiri decenije u Topoli se održava Oplenačka berba u slavu grožđa, vina, vinograda i vinara. Tokom tri dana slavlja održavaju se izložbe takmičarskog karaktera stočarstva, poljoprivrede, voća, grožđa i vina. Bogato nasleđe ovog kraja prikazano je kroz izložbu starih zanata i rukotvorina. Od skora u program je uvršćena i izložba suvenira takmičarskog karaktera.

Oplenačka berba se odvija u centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca. Celom Topolom protežu se etno štandovi prepuni grožđa i vina, voća, suvenira i proizvoda starih zanata.

 

Oplenačka berba i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva ove godine u Topoli će se održati 58. put od 8. do 10. oktobra.

Ocenjene rakije, a danas će i vina

U Kraljevskoj vinariji danas je počelo XVII Međunarodno ocenjivanje vina i rakija i prema rečima organizatora pristiglo je blizu 200 uzoraka različitih vrsta rakija i vina. Pred tročlanom komisijom bio je težak zadatak, a predsednik komisije, redovni profesor Poljoprivrednog  fakulteta u penziji dr Ninoslav Nikićević  otkriva za TopPres koji su kriterijumi važni prilikom ocenjivanja.

Uzorci rakije Foto: TopPres

-Već 17 godina dolazim u Topolu i predsednik sam komisije za ocenjivanje rakija. Uzorci se razvrstavaju po jačini, godini proizvodnje, kvalitet iz godine u godinu raste i to moram da naglasim.  Ocenjuju se osnovni parametri, boja, bistrina, miris, ukus.  Od 14 do 16 je bronzana medalja od 16 do 18 je srebrna medalja, od 18,01 – 18,49 je zlato i od 18,50 do 20 je veliko zlato, kaže Nikićević i napominje da su uzorci stigli iz cele Srbije, ali dominiraju iz Šumadije, to su  šljivovice, dunjevače, grožđane rakije i uvek je bilo više uzoraka rakijskih pića nego vina. Veliki je napor za komisiju da oceni preko 150 uzoraka, to je specifičan posao i naporno je jer su to ipak jaka alkoholna pića.

Prof. dr Ninoslav Nikićević

Prema rečima Saše Tomića, sekretara Udruženja vinara i vinogradara opštine Topola, oko 180 uzoraka je pristiglo u Kraljevsku vinariju. To su rakije od devedesetih godina pa do prošle godine i nema sumnje da je pred žirijem bio težak posao izabrati najbolje.

Ocenjivanje rakija i vina Foto: TopPress

Pored profesora Nikićevića žiri su činili i  redovni profesor Hemijskog fakulteta dr Vele Tešević i inženjer sa Poljoprivrednog fakulteta Ljubiša Stanković.

Drugog dana Međunarodnog ocenjivanja pred žirijem će se naći uzorci vina, a pobednicima po kategorijama nagrade će biti uručene drugog dana Oplenačke berbe.

U okviru Oplenačke berbe, prvi put će se organizovati takmičenje u kuvanju gulaša „Kraljevski kotlić“.

Sabor izvornog narodnog stvaralaštva

Stara poslovica nas uči: Kaži mi šta igraš, da bih znao ko si. Igra poseduje obeležja karakteristična za svaku etničku zajednicu i, kao retko koji element narodne kulture, oslikava duh naroda.

Narodna igra je deo drevnih rituala, koji su pratili ljudski razvoj,tako da se uz nju mogu uočiti promene u kulturnom načinu života ljudi. Ona se prenosi sa generacije na generaciju i svaka naredna preoblikuje igru na svoj način, darujući joj svoja osećanja, bogateći je slikama svoje svakidašnjice, sjajem svoje epohe.

Na Saboru se od izvođača očekuje da, u što izvornijem obliku prikažu izvorno narodno stvaralastvo ovoga kraja. Izvođači nastupaju u narodnim nošnjama, predstavljajući svoje pesme i igre, svirajući na narodnim instrumentima.

Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole. Sastavljena je od svih učesnika, koji posetiocima Oplenačke berbe dele voće, a predvode je dvojica konjanika noseći u rukama zastave Sabora.

 

Sabor izvornog narodnog stvaralaštva  je manifestacija koja na pravi način pomaže da se sačuvaju tradicija i običaji srpskog naroda.

Priredila: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar