Transformacija poljoprivredno-prehrambenih sistema oblikovaće budućnost, rekao je šef FAO-a na Svetskom ekonomskom forumu

Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO Ujedinjenih nacija, Ku Dongiu pozvao je na solidarnost, akciju i inkluzivne inovacije, na koordinisane zajedničke odgovore i „globalnu sinergijsku akciju pre nego što bude prekasno“ za transformaciju svetske poljoprivredne industrije i prehrambenih sistema.

Holističke promene su potrebne da bi se rešile teme poput klimatskih promena, poljoprivredne proizvodnje, demografije, zahteva potrošača, biodiverziteta, ishrane, štetočina i prehrambene tehnologije, između ostalog, rekao je Ku na panelu visokog profila na godišnjem Davosu Svetskog ekonomskog foruma “ druženje.

Forum okuplja više od 1.500 poslovnih, vladinih i lidera civilnog društva iz više od 70 zemalja kako bi razgovarali o ekonomskim, ekološkim, socijalnim i tehnološkim izazovima nakon pandemije COVID-19. Ovogodišnji nedeljni VEF organizovan je pod okriljem 2021. godine, koja je „ključna godina za obnovu poverenja“. Fokus je na sistemima hrane, što će biti važna tema Ujedinjenih nacija na samitu  koji će se održati ove godine.

Neophodno je održivo upravljanje zemljom

Ku je zajedno sa predsednikom Kostarike Carlosom Alvaradom Kuesadom, zamenicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Aminom Mohammed, specijalnom izaslanicom za samit UN- ovih prehrambenih sistema Agnes Kalibata, Viebe Draijer, predsednikom Upravnog odbora Rabobank Group i Ramon Laguarta, predsednikom i izvršnim direktor PepsiCo-a, na panelu govorio o važnosti transformacije prehrambenih sistema i korišćenja zemljišta.

-Zemlja je osnova za ljudski život i biodiverzitet, služi kao osnova za ekonomiju, društvo i životnu sredinu i vitalna je za produktivnost i održivost poljoprivredno-prehrambenih sistem, rekao je generalni direktor FAO-a, prema kome je efikasnoj upotrebi zemljišta hitno potrebno održivo upravljanje kako bi se povećala poljoprivredna produktivnost, a istovremeno smanjili negativni uticaji na životnu sredinu.

Takvi faktori su deo odgovora zašto su poljoprivredno-prehrambeni sistemi, na kojima je fokus FAO, složeniji od prehrambenih sistema, naglasio je generalni direktor.

-Potrebni su solidarnost, hitnost, odgovornost, inovacije i delovanje kako bi se osiguralo održivo snabdevanje hranom za otprilike 10 milijardi ljudi za koje se očekuje da će živeti na planeti 2050. godine, dodao je Ku, napominjući da FAO-ov Program odgovora i oporavka COVID-19 koristi nauku, tehnologiju, podatke, ljudska preduzeća i kreativnost za bolju izgradnju.

-Znamo da resursi – intelektualni, finansijski i materijalni – za otključavanje inovacija i transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sistema ne nedostaju, rekao je on.

Inovacija je ključna

Inovacije, posebno digitalne, narasle su tokom pandemijskih ograničenja, uvodeći promene koje će se dugoročno verovatno zadržati i postati strukturne karakteristike, primetio je generalni direktor. FAO uveo je veliki broj inovativnih alata, uključujući platformu geoprostornih podataka Hand-in-Hand , Data Lab za statističke inovacije i Zemljinu mapu, razvijenu sa Google-om, koja pruža dragocene podatke u realnom vremenu kao podršku strateškom odlučivanju. Digitalni FAO uspostavljen je neviđenim tempom, rekao je on.

Konačno, cilj je poboljšanje prihoda na terenu za ruralne i male proizvođače hrane, što može biti podstaknuto inicijativama kao što su mrežne platforme za e-trgovinu, usluge dostave i marketing i blockchain za bolju sledivost i sigurnost hrane.

Generalni direktor FAO-a često je naglašavao da je digitalni jaz i dalje prevelik, jer prečesto seoska porodična poljoprivredna gazdinstva pate od loše povezanosti, averzije prema riziku i nedostatka informacija, novca, digitalnih veština i literature. Pozvao je na udružene napore da se pomogne zemljama i regionima da preskoče svoje digitalne podele i poručio: „Napravimo digitalni svet“.

Primećujući kako su drugi panelisti razgovarali o ulozi trgovine i subvencija, dodao je da su inovacije potrebne širom sveta.

-Potrebne su nam inovacije politike, inovacije poslovnih modela, inovacije finansiranja i tehnologije – sa ove četiri ćemo transformisati poljoprivredno-prehrambene sisteme, poručio je Ku.

Ostavite komentar