Trebaju li kvote za izvoz žitarica da budu veće

 

Nakon što je Vlada prošle nedelje odobrila izvoz žitarica, u udruženju „Žita Srbije“ kažu da je dobro što je rampa za izvoz podignuta, ali se zalažu za povećanje kvota. I u Privrednoj komori Srbije saglasni su da bi kvote mogle biti veće, a administracija manje komplikovana. Prioritet Vlade je sigurna snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama i u skladu sa tim u narednom periodu biće dopuštan ograničen izvoz svih sirovina, objasnila je predsednica Vlade nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja „Žita Srbije“.

Nakon šest nedelja zabrane izvoza – pšenica, kukuruz, brašno i rafinisano ulje trebalo bi da krenu iz Srbije ka kupcima sa kojima kompanije imaju potpisane ugovore. Prošle nedelje Vlada je odobrila izvoz 150.000 tona pšenice i isto toliko kukuruza mesečno. Za dozvole za maj izvoznici mogu da se prijave do četvrtka.

 

 

ČITAJTE I: Prostran: Nova pšenica je još zelena trava, a kriza nije gotova

 

 

U udruženju „Žita Srbije“ kažu da je dobro što je rampa za izvoz podignuta, ali se zalažu za povećanje kvota. Podsećaju da na zalihama imaju milion tona pšenice i oko 900.000 tona kukuruza.

-Takođe, bilo je reči o pojednostavljivanju administriranja kvota, jer je ovaj proces koji je osmišljen za ovaj prvi mesec dana je izuzetno komplikovan i donosi različite probleme izvoznicima u zavisnosti od veličine kompanije, kaže Sunčica Savović, predsednica Udruženja „Žita Srbije“.

U Privrednoj komori Srbije saglasni su da bi kvote za žitarice mogle biti veće, a administracija manje komplikovana.

-Jako je važno unapred znati šta je dozvoljeno da bi izvoznici mogli da se organizuju u smislu kojim kupcima i transportnim sredstvima to odraditi, s obzirom da se uglavnom to transportuje baržama, da uspeju da organizuju te barže do luka u Srbiji, ističe Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Odlukom Vlade odobren je izvoz 8.000 tona rafinisanog ulja i 20.000 tona brašna mesečno. Jedan izvoznik može da podnese zahtev za najviše 20 odsto predviđenih količina. U slučaju da ne izveze najmanje 80 posto količine za koju je dobio dozvolu ili prekorači odobreno, sledećeg meseca neće moći da podnese zahtev.

-Mi smo zato većinu izvoznika upozorili da proveravaju količine sa kupcima i da im naglase da ne pišu da im trebaju količine koje realno neće uvesti, poručuje Zdravko Šajatović, direktor Udruženja „Žitounija“.

Mere koje država preduzima imaju za cilj da obezbede sigurno snabdevanje domaćeg tržišta, saopšteno je nakon sastanka.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 
 

-Prioritet je da snabdevenost domaćeg stanovništva svim neophodnim namirnicama ostane sigurna u narednom periodu i u skladu sa tim biće dopuštan ograničen izvoz svih sirovina. Kretanja na tržištu će se pratiti i dalje i shodno tome kvote za izvoz biće korigovane po potrebi, naglašava premijerka Ana Brnabić.

Zahtevi za dozvole za izvoz se podnose elektronski na mejl zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs. U narednom periodu predavaće se od 20. do 25. u mesecu.

Autor: Zorica Sinadinović

Izvor: RTV

Ostavite komentar