Tržište poljoprivrednih proizvoda po ugledu na EU

Ministarstvo poljoprivrede sačinilo je Nacrt zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda kojim se propisuju mere intervencije države u slučaju da iz bilo kojih razloga prete ili su nastali poremećaji na tom tržištu. Nacrtom je predloženo da u takvim situacijama Vlada na predlog Ministarstva poljioprivrede može upotrebiti tri mere: javnu intervenciju, podršku privatnom skladištu i vanredne interventne mere.

Prema tekstu nacrta, javna intervencija se aktivira kada tržišne cene žitarica, goveđeg i telećeg mesa i mleka i mlečnih proizvoda padnu ispod referentnih cena.

Vlada tada, na predlog Ministarstva otkupljuje te proizvode po interventnoj ceni ili prikupljanjem javnih ponuda, a potom pokreće postupak njihove prodaje.

Podrška privatnom skladištu podrazumeva naknadu dela troškova skladištenja za šećer, goveđe, teleće,svinjsko, ovčije i kozije meso, te mleko i mlečne proizvode u slučaju da njihova tržišna cena padne ispod referentne cene.

Vlada može doneti i vanredne interventne mere koje se preduzimaju hitno radi pravovremenog sprečavanja tržišnih poremećaja prouzrokovanih značajnim rastom ili padom cena na unutrašnjem ili inostranim tržištima.

Sve mere odnose se isključivo na poljoprivredne proizvode poreklom iz Srbije, i usklađene us u njavećoj meri sa odgovarajućim propisima u Evropskoj uniji.

Javna rasprava o ovom Nacrtu zakona završava se 25. februara, pa je pomoćnik ministra poljoprivrede dr Nenad Katanić zahvalio svima koji su dali svoje sugestije i predloge na ovaj pravni akt.

-Često imamo situacije da dođe do poremećaja na tržištu l ljudi očekuju intervenciju države i Ministarstva, a ovaj zakon će dati pravni osnov da kroz donošenje podzakonskih akata Ministarstvo može da reaguje preko javne intervencije, privatno skladištenje ili neke hitne intervencije. Praktično, da ovim zakonom definišemo sve te kriterijume i uslove u kojima se može intervenisati, rekao je Katanić.

On je napomenuo da će to biti trensparentna i snažna pomoć proizvođačkim oraganizacijama i grupama koje su prepoznate i na nivou EU.

-Mi sad imamo udruženja, ali želimo da im kroz zakonski okvir pružimo mogućnost da se povežu, i nadam se da će proizvođači da se povežu sa prerađivačima i trgovcima tako da će to predstavljati ozbiljniju mrežu kada je reč o proizvodnji preradi i prodaji poljoprivrednih proizvoda, rekao je Katanić.

Najavio je formiranje radne grupe čiji zadatak će biti da podzakonskim aktima još preciznije definiše tu oblast.

Pomoćnik ministra je najavio da će ovim zakonom biti definisana i pomoć u promociji određenih poljoprivrednih proizvoda, kao i promocija zdravije ishrana dece i omladine.

Izvor: RTV

Ostavite komentar