Tržište Velike Britanije otvoreno za srpsko voće i povrće

 

U Privrednoj komori Vojvodine održana je prezentacija Vodiča za izvoz voća i povrća na tržište Velike Britanije u prisustvu ambasadora  Velike Britanije Edvarda Fergusona.

Kako je navedeno u ovom priručniku, ključna stvar za plasman našeg voća i povrća u ovu zemlju je dobro poznavanje tržišta, kanala distribucije, regulative i procedure za uvoz, trendova na tržištu voća i povrća u Velikoj Britaniji, kao i poslovnog bontona.

Foto: Scrieenshots

Ferguson  je u PKV  istakao da je prvi put trgovinska razmena između naše dve zemlje zabeležena u iznosu od jedne milijarde funti, a jedna četvrtina od tog iznosa je ostvarena u saradnji sa kompanijama iz AP Vojvodine . Oko 1.000 kompanija posluje sa Velikom Britanijom.

 

 

ČITAJTE I: Povrtari poručuju: Neophodne promene u agrarnoj politici

 

 

Kada se studiozno pročita ova publikacija, postaje jasno da prostora za povećanje trgovinske razmene i te kako ima.

Foto: Screenshots

Od Bregzita 2020. godine, Velika Britanija nije više deo jedinstvenog tržišta Evropske unije, a samim tim ne postoje posebne pogodnosti za proizvođače iz EU. Danas, sve kompanije, bez obzira da li su iz EU ili trećih zemalja, podležu istim uslovima i procedurama prilikom uvoza i plasmana voća i povrća na britansko tržište.

-Ovo značajno povećava poslovne prilike proizvođačima i izvoznicima sa Zapadnog Balkana, koji su sada u istoj poziciji kao njihovi konkurenti iz EU. Nakon Bregzita, u periodu 2021- 2022. godine, izvoz svežih jabuka iz zemalja Evropske unije (Holandija, Italija, Irska) je značajno smanjen sa negativnom stopom rasta, dok je izvoz iz zemalja Zapadnog Balkana povećan, gde Srbija zauzima 10. mesto na listi najvećih izvoznika svežih jabuka, napisano je u publikaciji.

Foto: Agroportal.rs

Kako je navedeno u Vodiču za izvoz voća i povrća na tržište Velike Britanije, izlaskom ove zemlje iz jedinstvenog tržišta EU, promenama u društveno-političkim okolnostima, rastom cena hrane i nesigurnostima u lancima snabdevanja, britanski lanci snabdevanja se polako okreću ka novim tržištima zemalja u razvoju, koja mogu da ponude visoko-kvalitetne proizvode po konkurentnim cenama.

-Novonastale okolnosti uticale su na poboljšanje pozicije kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana, posebno Srbije i Severne Makedonije, u pregovorima sa britanskim partnerima. Sada izvoznici iz regiona mogu da se oslone na preferencijalni tarifni režim kojim ne postoji carina na većinu izvoza svežeg voća i povrća u Veliku Britaniju, kojim je znatno unapređena njihova pozicija prilikom započinjanja pregovora i realizacije izvoznih poslova, objašnjeno je u ovom Vodiču.

Foto: Pixabay

Istovremeno, smanjenje domaće proizvodnje i povećanje zavisnosti od uvoza britanskog tržišta za svežim voćem i povrćem predstavlja i poslovnu priliku za nove dobavljače iz regiona Zapadnog Balkana koji ispunjavaju sve uslove po pitanju bezbednosti, standarda kvaliteta, količina I stalnosti isporuke, ali i blizine tržišta.

Posebno je važno znati da, kako je to navedeno u ovoj publikaciji, poslednjih godina posebna pažnja se posvećuje samom procesu poljoprivredne proizvodnje, koja treba da bude u skladu sa postavljenim ciljevima održive životne sredine. Kod velikih trgovinskih lanaca u Velikoj Britaniji primena principa održive poljoprivrede i visoka bezbednost hrane predstavljaju osnovu za početak pregovora i poslovne saradnje.

Foto: Pixabay

Pod ovim se podrazumeva i održiva, cirkularna poljoprivreda sa smanjenom emisijom ugljen-dioksida, smanjenjem organskog otpada u procesu poljoprivredne proizvodnje  ali i održivost i stabilnost isporuke na dugi rok. Zbog svega navedenog, britanski trgovci su sve otvoreniji za uvoz svežeg voća i povrća iz evropskih zemalja, kako bi se smanjili, ne samo, troškovi i vreme isporuke, već i negativan uticaj emisije štetnih gasova na životnu sredinu prilikom transporta.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  istakao je da  je veoma značajna saradnja koju Privredna komora Vojvodine ima sa Britansko- srpskom Privrednom komorom kao i da je promocija Vodiča za izvoz na britansko tržište samo jedna u nizu aktivnosti.

Foto: Privredna komora Vojvodine

-Zajedno sa Britansko- srpskom Privrednom komorom i ove godine okupićemo privrednike , proizvođače voća i povrća na Sajmu hrane i pića u Londonu krajem marta, rekao je Vučurević.

Ukupna robna razmena između AP Vojvodine i Ujedinjenog Kraljevstva je u 2023. godini iznosila 238,8 miliona evra  pri čemu je zabeležila povećanje od 2,4% u odnosu na razmenu ostvarenu 2022. godine.

Iz AP Vojvodine je u 2023. godini izvezeno je voća u vrednosti većoj od 87 miliona evra, a prednjači izvoz svežih jabuka.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Vodič za izvoz voća i povrća prezentovan  je u Privrednoj komori Vojvodine proizvođačima voća i povrća iz naše zemlje rezultat je rada stručnjaka Britansko-srpske privredne komore.  Publikacija je podržana je u okviru projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom “Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope”.

Vodič se može preuzeti OVDE.

Piše: Jasna  Bajšanski