Između blokada i pobune evropskih poljoprivrednika stoje neispunjeni zahtevi

 

Višenedeljni protesti poljoprivrednika održavaju se u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj…U nekim zemljama pobune i dalje traju, pojedine vlade su popustile pod pritiscima i deo zahteva ispunile.

Protesti poljoprivrednika širom Evrope počeli su već prvim danima ove godine i nastavili da se šire poput požara. Jedna za drugom zemljom priključivala se pobuni protiv birokratije, rasta troškova i poreza, pravilima za zaštitu životne sredine koje su im vlade nametale, od subvencijama za dizel.

 

 

ČITAJTE I: Odgovor JP “Putevi Srbije” poljoprivrednicima: Traktorima zabranjeno kretnje autoputevima

 

 

 

Višenedeljni protesti poljoprivrednika održavaju se u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj…U nekim zemljama pobune i dalje traju, pojedine vlade su popustile pod pritiscima i deo zahteva ispunile kako bi se blokade zaustavile, negde se javilo „zatišje pred buru“, negde i ekstremna radikalizacija protesta.

Grci zatvorili granični prelaz Evzoni

Nezadovoljni poljoprivrednici iz cele Grčke krenuli su juče prema Atini po strogo organizovanom planu usaglašenom sa policijom. Precizno je utvrđena trasa kretanja poljoprivredne mehanizacije kroz centralne kvartove Atine u nastojanju da se ograniče neprijatnosti za građane, međutim mnoge saobraćajnice u centru grada su povremeno zatvarane tokom prolaska poljoprivrednih vozila iz bezbednosnih razloga, prenosi portal Katimerini.

Od 18 časova juče nezadovoljni poljoprivrednici blokirali su i granični prelaz Evzoni (za ulazak u Grčku), a putničkim i teretnim vozilima je dozvoljen prolaz na svakih pola sata po deset minuta.

Foto: Pixabay

To je za agenciju MIA potvrdio načelnik Južnog regionalnog centra za granične poslove pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Makedonije Slavčo Bogev.

Pre grčkih na noge su podigli i češki poljoprivrednici. U Prag je stiglo stotine traktora, preneo je češki portal Novinki. Okupljeni poljoprivrednici su zviždali dok je ministar poljoprivrede Marek Viborni ulazio u zgradu resornog ministarstva.

Ukrajina kao kamen spoticanja

Poljoprivrednici u istočnoj Evropi protestuju zbog “nefer konkurencije koja je rezultat velikog uvoza iz Ukrajine kojoj je Evropska unija posle ruske invazije ukinula kvote i carine”.

Poljski poljoprivrednici blokiraju saobraćaj na granici sa Ukrajinom, a Kijev navodi da to pogađa odbrambene kapacitete zemlje i pomaže ostvarivanju ruskih ciljeva, prenosi EURACTIV.com.

Foto: Pixabay

U Češkoj, poljoprivrednici su se traktorima uvezli u centar Praga dižići glas zbog uvoza, jer kažu da utiče na evropske cene, a da pritom ne ispunjava standarde zaštite životne sredine koje moraju da poštuju poljoprivrednici u Evropskoj uniji.

Nezadovoljstvo zbog nelojalne konkurencije kada su u pitanju šećer, žito i meso izazivaju i obnovljeni pregovori o trgovinskom sporazumu između EU i južnoameričkog bloka „Merkosur“.

Pobuna u Nemačkoj se ne zaustavlja

Pobuna nemačkih poljoprivrednika počela je poslednjim danima 2023. godine, kada je vlada ukinula subvencije koje se isplaćuju farmerima već decenijama. Kako bi se zakrpila rupa u budžetu, poljoprivrednici će dobiti 480 miliona evra manje na godišnjem nivou, što je izazvalo gnev naroda.

Oni se bune i zbog visokih troškova „zelenih“ pravila, tražeći da im država pomogne kako bi mogli da imaju konkurentne cene, suočeni sa uvozom iz zemalja van EU, koje ne moraju da poštuju takva pravila i imaju niže troškove proizvodnje.

Nezadovoljstvo se proširilo i na druge zemlje, pa su farmeri nedeljama unazad na ulicama, gde blokiranjem puteva i institucija pokušavaju da iskažu revolt prema odlukama koje donose vlade njihovih zemalja.

Foto

Poljoprivrednici su početkom februara blokirali i nekoliko graničnih prelaza između Belgije i Holandije, zbog poreza, povećanja troškova, jeftinog uvoza i birokratije. Granični prelaz u smera Antverpena, drugog po veličini belgijskog grada u kojem se nalazi i druga najveća evropska luka, jedan je od blokiranih prelaza, saopšteno je tada na mreži X.

Šta je urađeno?

Evropska komisija je nedavno predložila ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, s fokusom na zaustavljanje uvoza najosetljivijih proizvoda poput živine, jaja i šećera. Ipak, proizvođači tvrde da bi predložene kvote i dalje bile prevelike.

Pored toga, Komisija je izuzela poljoprivrednike u EU za 2024. godinu od pravila koja ih ograničavaju da ne obrađuju određeni deo zemlje dok primaju subvencije. Ipak, novi uslov je da će morati da uzgajaju useve bez upotrebe pesticida.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Francuski premijer Gabriel Atal najavio je niz mera, uključujući strožu kontrolu uvoza kako bi se garantovalo da uvezena hrana ne sadrži pesticide zabranjene u Francuskoj ili EU. Takođe su u planu razgovori o pružanju podrške poljoprivrednicima kroz povećanje cena i smanjenje birokratije i regulativa.

Pod pritiskom javnosti, Pariz i Berlin su odustali od planova o ukidanju subvencija ili poreskih olakšica za dizel. U Rumuniji, vlada je povećala subvencije za dizel, preduzela korake u vezi s polisama osiguranja i ubrzala isplate poljoprivrednicima.

Izvor: (J.N./EURACTIV.rs)