U fokusu organska stočarska proizvodnja

 

Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za međunarodnu saradnju i evropske integracije kaže da organska proizvodnja poslednjih godina beleži stabilan rast, a naročito su značajna usklađivanja zakonske regulative.

 

 

 

ČITAJTE I: Posle dvogodišnje pauze zadrugari regiona ponovo na okupu

 

 

 

U prvom periodu naredne godine očekuje se donošenje novog zakona u oblasti organske proizvodnje koji će se značajno uskladiti sa tekovinama Evropske unije.

-U poslednjih pet godina značajno su povećana izdvajanja za subvencije namenje organskoj proizvodnji. U protekloj godini one su bile 28.000 dinara po hektaru. EU je naš značajan partner u oblasti organske proizvodnje o čemu svedoči i izvoz koji je u protekle dve godine porastao za 95 odsto i iznosi 58 miliona evra. Ministarstvo ulaže u biljnu proizvodnju, a plan je da se u vremenu pred nama sve više pomaže i organska stočarska proizvodnja koja će biti u fokusu, naglašava Ilićeva i dodaje da su u odnosu na period od pre nekoliko godina površine pod organskom proizvodnjom udvostručene, a težnja resornog ministarstva  je njihovo dodatno značajno proširivanje.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Ona je podsetila da pored toga što se radi sertifikacija pojedinačnih proizvođača, ministarstvo sufinansira kooperante, odnosno grupnu sertifikaciju.

Tekst i foto: J. Bajšanski

Ostavite komentar