U Francuskoj najmanji prinosi meda u poslednjih 50 godina

 

Francuski pčelari prijavljuju najgori prinos meda u poslednjih nekoliko decenija, jer je neuobičajeno hladno i vlažno vreme, zbog klimatskih promena, sprečilo pčele da proizvedu med.

Loše vreme pogađa proizvodnju meda širom Evrope, jer sezone cvetanja biljaka bivaju sve ranije i kraće.

Udruženje pčelara Francuske UNAF (the National Union of French Beekeeping) saopštilo je, na osnovu informacija dobijenih od regionalnih pčelarskih udruženja, da očekuje da će prinos meda za 2021. godinu biti između 7.000 i 9.000 tona, ili oko trećine prinosa u 2020. godini.

-Ovo će biti najgori prinos u istoriji naše organizacije, najgori u najmanje poslednjih 50 godina, kazao je nedavno predsednik UNAF-a Kristijan Pans, a preneli su mediji.

Pans je kazao da je pčelare širom Evrope pogodilo loše vreme i da će klimatske promene imati trajan uticaj na proizvodnju meda. UNAF je sopštio da će 2021. godina biti katastrofalna za med jer su, sa izuzetkom nekoliko oblasti u Francuskoj, vremenski uslovi za pčele bili veoma nepovoljni u proleće i leto, sa dugim periodima mraza, hladnoće, kiše i severnih vetrova.

-Klimatske promene, koje pčelari osećaju duže od 15 godina, zaista nas pogađaju, rekao je predsednik UNAF-a i dodao da sezone cvetanja bilja postaju sve ranije i kraće.

Zbog kasnog mraza i kiše ove godine, već drugu godinu, praktično neće biti bagremovog meda, a proizvodnja meda od ruzmarina, majčine dušice i vreska, kao i prinosi sa kestena i suncokreta su skoro na nuli.

Prinosi šumskog, planinskog i borovog meda takođe su bili razočaravajući, jer je sezona cvetanja bila prekratka i samo med od lavande na mediteranskom jugoistoku zemlje dao je dobar rod, saopštavaju iz UNAF-a.

 

ČITAJTE I: Nestašica meda i povećanje cene na 2.000 dinara za kilogram, falsifikatori ne miruju

 

UNAF procenjuje da Francuska troši oko 40.000 tona meda godišnje i uvozi više od 30.000 tona. Obim izvoza ove godine biće veoma mali, navodi se u saopštenju.

-Malo po malo klimatske promene veoma štete našem poslovanju, ovim tempom, biće sve manje francuskog meda u prodavnicama, a sve više stranog, saopštavaju iz UNAF-a.

Pčelinje zajednice su pod velikim uticajem klimatskih promena, dolaskom predatorskih vrsta kao što su azijski stršljeni i masovnom upotrebom pesticida.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku 
 
 

Francuska je 1995. proizvela oko 32.000 tona meda; u 2019. berba je bila manja od 10.000 tona.

Izvor: www.euronews.com

Priredio: Vlastimir Spasić, urednik „Srpskog pčelaraˮ

Ostavite komentar