U Srbiji se danas obeležava Dan zaštite prirode

 

Danas je Dan zaštite prirode. Ovaj datum  ustanovljen je 2009. godine kada je Srbija usvojila Zakon o zaštiti prirode.

Članom 106. ovog zakona određeno je da se, u cilju unapređivanja zaštite prirode, svake godine obeležava Dan zaštite prirode, kako bi se na primeren način podsticalo njeno unapređivanje.

 

ČITAJTE I: Svetski dan voda 2022 – značaj podzemnih voda sve veći

 

 

Za Dan zaštite prirode odabran je 11. april, dan kada je pre više decenija, tačnije 11. aprila 1949. godine, prvi put institucionalno zaštićeno jedno prirodno dobro – Spomenik prirode „Velika i Mala Ripaljka“ u opštini Sokobanja.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Javno preduzeće „Srbija Šume“ će zajedno obeležiti Dan zaštite prirode Srbije u Parku prirode „Sićevačka klisura“. U nedavno postavljenoj učionici na otvorenom, između sela Prosek i Sićevo, biće održana predavanja kao i radionice u prirodi, na kojima će prisutnima biti predstavljen bogatstvo biodiverziteta Sićevačke klisure.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ove godine istražuje i prati veličinu gnezdećih populacija ptica Parka prirode „Sićevačka klisura“. Ovo podučje krase razne vrste retkih ptica kao što su: suri orao, žutokljuna galica, buljina, puzgavac, sivi soko, kamenjarka.

Priredila: J.B.

Ostavite komentar