U Sremskoj Mitrovici postavljen prvi gradski medomat

 

Na terasi Turističkog info centra u Sremskoj Mitrovici prezentovani su rezultati projekta „Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica“.

U okviru te prezentacije postavljen je i pušten u rad prvi gradski medomat.

 

ČITAJTE I: Do 5. jula prijave pčelara za subvencije; 1.000 dinara po košnici

 

 

Nosilac ovog projekta je RRA Srem, a partneri su SRP Zasavica i Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Sremske Mitrovice, dok je donator Evropska unija.

U cilju unapređenja cirkularne ekonomije otvorena je mogućnost da udruženje pčelara sa teritorije Grada Sremska Mitrovica plasira svoje proizvode i da bude dostupnije građanima.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Projekat zasnivanja ekološki prihvatljive proizvodnje meda u okviru zelene tranzicije privrede i društva od vitalnog je i višestrukog značaja.

Osim ekonomskog benefita, socijalni aspekt neodvojiv je njegov deo, navedeno je na događaju.

Kako je dodato, distribucijom meda lokalnih pčelara nastoji se osnažiti kultura konzumiranja meda kod Mitrovčana, ali i da se na svrsihodniji način upotrebe prirodni resursi modelom održivog razvoja, ali i cirkularne ekonomije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Deo pašnjaka Valjevac u SRP Zasavica očišćen je od divljeg rastinja od kojeg su napravljeni briketi pogodni za distribuciju socijalno ugroženim porodicama.

Na tom mestu postavljene su i košnice odakle se med plasira na tržište putem medomata.

Izvor: RTV