U zrenjaninski “Dijamnt” Fortenova grupa uložiće 29,3 mil EUR

 

Fortenova grupa najavila je da će u privredu Hrvatske i regiona investirati 130 miliona evra u narednom periodu. Najveće pojedinačno ulaganje pravnog naslednika hrvatskog Agrokora biće ipak u Srbiji. Vredno je 29,3 miliona evra a ta investicija odnosi se na otvaranje novog pogona u uljari Dijamant u Zrenjaninu.

 

ČITAJTE I: Na evropskom tržištu manje mleka, a na svetskom manje soje

 

 

Ovu fabriku hrvatski biznismen Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, kupio je još 2004. godine i u tom trenutku, prema pisanju medija, držala je više od trećine srpskog tržišta ulja.

Predstavnici Fortenove saopštili su da je reč o investiranju u nove pogone za presovanje i ekstrakciju ulja u Dijamantu kapaciteta 1.200 tona na dan, kao i da će ta investicija biti i pojedinačno najveća.

Znatna ulaganja grupe očekuju se i u kompanijama Jana i PIK Vrbovec. U saopštenju se naglašava da je tokom ove godine Fortenova u realizovane investicije uložila ukupno 125 mil EUR. Iz kompanije navode da je podizanje investicijske snage bio jedan od najvažnijih ciljeva u poslednje dve i po godine.

– Doveli smo firmu do prihvatljivog nivoa zaduženosti i omogućili joj ulaganje u razvoj temeljnih biznisa – naglasio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Najavio je da kompanija očekuje da će se planiranim daljim razduživanjem već u 2022. godini investicioni potencijal grupe podići na nivo do 200 mil EUR.

Investiranje znatnog kapitala Fortenove u uljaru u Zrenjaninu ukazuje i na trenutni značaj ove industrije. Na tržištu Srbije raspored velikih igrača koji posluju u proizvodnji ulja u kratkom periodu prilično je izmenjen. Agrarni analitičari procenjuju da bi moglo da dođe i do novih transakcija ili pregrupisanja.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

U isto vreme sa dešavanjima u ovoj branši zabeležene su i velike turbulencije na tržištu – drastično poskupljenje suncokreta u prošloj sezoni i skok maloprodajnih cena. Suncokretovo ulje je, ne samo u Srbiji, postalo rekorder poskupljenja u toku pandemije. Država je nedavno odlučila da uz pet osnovnih namirnica zamrzne i cenu suncokretovog ulja na 60 dana. U jednom trenutku flaša zejtina pojedinih proizvođača u Srbiji koštala je više od 200 dinara, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo javnosti i potrošača.

Izvor: Politika

Ostavite komentar