U Zrenjaninu otvoren Regionalni centar za energetsku efikasnost

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, ambasador Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura otvorili su danas u tom gradu Regionalni centar za energetsku efikasnost.

Otvaranjem ovog centra obeležen je završetak IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija–Srbija “Pametna i održiva potrošnja energije“, čija je ukupna vrednost 852.000 evra.

Vrednost radova na Regionalnom centru iznosi približno 400.000 evra, a sama zgrada, površine 500 kvadratnih metara, izgrađena je po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje energije.

Joksimović je istakla da će “zelena agenda“ i “energetska efikasnost“ biti aktuelne teme u narednim decenijama i da će za projekte u tim oblastima Evropska unija i ubuduće izdvajati značajna sredstva.

Ona je naglasila da će i Srbija izdvajati sredstva, kroz nacionalni plan „Srbija 2025“, i dodala da se sprovode brojni projekti, od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, separacija otpada, do domena energetske efikasnosti i svega što se može svrstati u sektor „zelenih“ programa i projekata.

Prema njenim rečima, upravo je to formula “20–20–20”, koju je definisala EU – 20 odsto smanjiti količine ugljendioksida, 20 odsto povećati obnovljive izvore energije i 20 odsto povećati energetsku efikasnost.

Salapura je rekao da je Grad Zrenjanin u prethodnom periodu radio mnogo na dostizanju evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, ističući da projekat Regionalnog centra predstavlja krunu dosadašnjih, ali i početak novih aktivnosti.

Ceo projekat, kako je objasnio, ima za cilj da Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

On je podsetio na najznačajnije dosadašnje efekte učešća Grada u IPA programu prekogranične saradnje, koji se mere višemilionskim iznosima u evrima, a na obostranu su korist građana Srbije i Rumunije.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj saradnji rekonstruisana je sportska hala “Medison”, nabavljena oprema za reagovanje u vanrednim situacijama, a u završnoj fazi je realizacija projekta “Revitalizacija kanala Begej”.

Takođe, kako je dodao, Grad Zrenjanin je kapacitete EU fondova koristio i u drugim oblastima, a jedan od takvih primera je gradnja Regionalnog edukativnog centra „Banat“.

Direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj “Banat“ Irena Živković ukazala je na to da pomenuti projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona.

Pored toga što je Zrenjanin dobio prvu “pametnu zgradu” i Regionalni centar za energetsku efikasnost, u okviru projekta realizovan je niz aktivnosti, kao što je izrada master plana održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, precizirala je ona.

Živković je podsetila na to da su u okviru pilot akcija u tri zrenjaninske srednje škole postavljeni instrumenti za merenje različitih energetskih parametara i kvaliteta vazduha, kao i da je obavljeno termovizijsko snimanje dronom 60 javnih objekata.

Vodeći partner na projektu Regionalnog centra za energetsku efikasnost bio je Grad Zrenjanin sa partnerima – Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj „Banat“, Gradom Temišvarom i Klasterom održive energije Rumunije – ROSENC.

Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nebojša Vojnović, a onlajn su se obratili izvršna direktorka Regionalnog biroa za prekograničnu saradnju Anka Lolesku i gradonačelnik Temišvara Fric Dominik Šamuel.

Ostavite komentar