Ukida se zabrana izvoza žitarica, ulja…, paori ipak nezadovoljni sastankom s ministrom

 

U četvrtak će, na sednici Vlade Srbije, biti doneta uredba kojom će biti ukinute sve  zabrane izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda. Ovakvo obećanje dobili su predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije na današnjem sastanku sa ministrom Branislavom Nedimovićem.

Takođe, nadležni su obećali da će kvote Robnih rezervi biti povećane iako nije ispunjeno ni 60 odsto od planiranog otkupa pšenice ovogodišnjeg roda. Podsetimo, država, to jest robne rezerve obavezale su se da će otkupiti pšenicu po 40 dinara kilogram.

 

 

ČITAJTE I: Poljoprivrednici Zapadne Srbije: Situacija u agraru nikad lošija

 

 

 

 

Kako kažu paori koji su bili na današnjem sastanku postavljeno je i pitanje da li će moći da izvoze svi otkupljivači koji imaju izvozne dozvole, a ne samo privilegovani na šta je ministar odgovorio da će svi moći da izvoze i da neće biti kvota.

Inače, poljoprivrednici nisu zadovoljni u potpunosti sastankom u Ministarstvu.

Potpredsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Radoslav Adamović rekao je danas da su nezadovoljni razgovorom sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem o ispunjenju njihovih zahteva za veću podršku toj grani privrede.

On je posle sastanka sa resornim ministrom rekao za Betu da osim zahteva za ukidanje zabrane izvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja, ništa drugo nije ispunjeno.

-Nedimović je rekao da će biti ukinuta zabrana izvoza pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja do septembra, a posle toga će se razmatrati situacija na tržištu, rekao je Adamović.

Dodao je da je Nedimović rekao da se rešavanje njihovih zahteva za ukidanje akcize na gorivo za 100 litara dizela po hektaru i subvencije dela cene mineralnog đubriva mora odložiti do formiranja nove vlade.

Zahtev za subvencijom od 300 evra po hektaru, prema rečima Adamovića biće odložen do sledeće godine i projektovanja republičkog budžeta.

-Nismo zadovoljni ispunjenjem naših zahteva i nakon razmatranja na Upravnom odboru donećemo odluku o daljim koracima, rekao je Adamović.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije formirana je nedavno i pre dvadesetak dana je predala zahteve Vladi Srbije u pismenoj formi, a jutros su njeni predstavnici razgovarali sa Nedimovićem.

Ostavite komentar