Uticaj ishrane na kvalitet kozjeg mleka

 

Od svih hemijskih  sastojaka  mleka, količina  i masnokiselinski  sastav mlečne masti  je pod najvećim uticajem  ishrane.

Ishrana većim količinama kabastih hraniva povoljno utiče  na masnoću mleka, dok veća upotreba koncentrovnih hraniva  dovodi do povećane mlečnosti, ali istovremeno i na smanjenje masnoće mleka.

 

ČITAJTE I: Ekološki značaj napasanja stoke

 

 

Ishrana na paši, odnosno zelenom hranom, doprinosi većem sadržaju polinezasićenih masnih kiselina, koje pozitivno utiču na ljudsko zdravlje, ispoljavaju antikancerogeni efekat, deluju protiv šećerne bolesti i poseduju anti-upalni efekat.

Foto: Pixabay

Nasuprot mastima mleka , količina proteina, laktoze i minerala u mleku  malo varira u zavisnosti od ishrane.

Osim na hemijski sartav, ishrana utiče i na neke organoleptičke osobine  kozjeg mleka. Boja mlečne masti može da se menja pod uticajem različitih hraniva. Na osnovu toga, tako zelena hraniva i mrkva zbog obilja karotina  u sebi dovode do  pojave žute boje  masti. Za vreme zimske ishrane, kada u obroku dominiraju  seno, korenasto-krtolasta hraniva i koncentrovana hraniva, masti poprimaju belu boju.

Foto: Pixabay

Osim boje kod masti se može promeniti i  čvrstoća. Tako  na primer , upotreba  zrnevlja  žita, silaže, mekinja i  uljanih  pogača doprinosi  omekšavanju  maslaca. Nasuprot tome, povećanju  tvrdoće  maslaca  doprinosi  naročito stočni grašak.

Pod uticajem  indiga iz nekih biljaka ( preslica, kukurek, potočnica, hibridna  detelina) mleko može  poprimiti plavu boju. Crvena i ljubičasta boja se javlja zbog većih  količina  smolastih  materija, poreklom  iz četinara, u obroku. Međutim, crvena boja mleka se javlja  i zbog mastitisa, povrede  vimena, odnosno  zbog prisutne krvi.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Miris mleka takođe može lako da se menja  pod uticajem ishrane. Tako na primer, planinske trave daju  mleku prijatan, aromatičan miris. Nasuprot  tome, upotreba repe ( stočne i ugarnjače), uljane repice, kao i prisustvo  u paši pelena, kamilice, mlečike i  divljeg luka deluju nepovoljno.

Od konzervisanih hraniva  silaža pokazuje takođe nepovoljno  dejstvo, prenoseći  miris  preko vazduha  ali i krvi. Zbog toga silažu ne treba držati  bez  potrebe u staji a, ishranu silažom treba obavljati  posle muže. Isti treba praktikovati i pri korišćenju  drugih hraniva sa jakim i specifičnim mirisom.

Piše: Dragoljub Krajnović, PSSS Srbija