Važne mere nege u voćnjacima

Na području Srbije, jabučaste voćne vrste nalaze se  u fazi mirovanja.

 

Koštičave voćne vrste na području regionalnih centara Smederevo i Beograd, nalaze se nalaze u fazi mirovanja do početka bubrenje pupoljaka.

U voćnjacima je u toku zimska rezidba voća kada treba obratiti pažnju na sanitarne mere nege koje su veoma važne sa aspekta zaštite bilja.

 

 

ČITAJTE I: Nega maline nakon sadnje

 

 

 To su:

-uklanjanje suvih i obolelih grana i grančica;

– sakupljanje i uništavanje opalog lišća i mumificiranih plodova, gde je to moguće.

Zbog izuzetno specifične sezone za nama, koju su okarakterisale vrlo česte vremenske nepogode i velike količine padavina, u zasadima je prisutan značajan infektivni potencijal mnogih patogena te je pred nastupajuću proizvodnu godinu dobro obavljena rezidba i sprovođenje sanitarnih mera nege zasada imperativ.

Prilikom sprovođenja navedenih mera, treba voditi računa da se obavezno dezinfikuje alat alkoholom, varikinom, sredstvima na bazi hlora i dr., kako bi se sprečilo širenje infekcije sa obolelih biljnih delova na zdrave.

Takođe, preporučuje se njihovo sprovođenje pri suvom vremenu i u najtoplijem delu dana.

U danima koji predstoje, najavljuje se značajan porast temperature vazduha koji će usloviti kretanje vegetacije, te se u svim značajnim regijama gajenja bresaka i nektarina očekuje bubrenje pupoljaka.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Ova faza je sa aspekta zaštite bilja izuzetno važna i proiozvođači će biti blagovremeno obavešteni o potrebi sprovođenja hemijskih mera zaštite.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja