Velikom talasu protesta se pridružuju i italijanski farmeri, krenuli na sedište EU

 

Italijanski poljoprivrednici blokirali su traktorima naplatnu rampu na autoputu u Breši, usled čega je došlo do ozbiljnih prekida u saobraćaju u južnom delu grada.

 

 

ČITAJTE I: Da li paket mera koji predlaže Evropska komisija stiže na vreme da ugasi požar?

 

 

Oni su se okupili u znak protesta protiv poljoprivredne politike Evropske unije za koju tvrde da je štetna po njihov sektor, prenosi ANSA. Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida sastao se sa ranije sa predstavnicima demonstranata u Veroni, nakon čega je rekao da je sastanak prošao „veoma dobro“. Protesti su slični onima koji se održavaju širom Evrope, uključujući Francusku, Belgiju, Nemačku i Grčku, navodi agencija.

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

A protesti u Briselu se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom. Oko 1000 traktora blokiralo je centralne ulice, posebno u blizini Evropske četvrti, gde se očekuju lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog saveta.

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa. Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, iako je najavljeno da će protest biti miran, a farmeri su se izjasnili da njihov cilj nije da ruše.

AP Photo/Thomas Padilla/Brisel

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ka sedištu EU u Briselu, sa ciljem da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Dosadašnji protesti su imali snažan uticaj, i Evropska komisija objavila je u sredu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga. Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug